Se dau bani de la „patron”: cum poți primi 400 de lei în plus în fiecare lună

Se dau bani de la „patron”: cum poți primi 400 de lei în plus în fiecare lună

Într-o perioadă foarte dificilă pentru români, statul tocmai a introdus o lege prin care ai putea să primești până la 400 lei pe lună. Asta în cazul în care lucrezi de acasă.

Această sumă este menită să faciliteze plata facturilor acumulate în perioada de telemuncă.

Având în vedere că pandemia nu se încheie în 2021 și foarte mulți dintre noi vor continua să lucreze de acasă, noul parlament s-a gândit să facă o faptă bună, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Din 21 decembrie 2020 e și o lege în acest sens. Legea 296/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial și în aceastea sunt definite condițiile în care un angajat poate primi în fiecare lună până la 400 lei, fără documente justificative.

Sumele neimpozabile nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuții sociale, iar pentru patron sunt deductibile. Legea de acum aduce modificări și completări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, după cum notează Economica.net.

Ce prevede legea publicată în Monitorul Oficial înainte de Crăciun

Potrivit legii, angajatorii pot acorda salariaţilor care muncesc în regim de telemuncă până la 400 de lei lunar ca să-şi plătească facturile la utilităţi, la locul în care muncesc, sau să îşi cumpere mobilier şi echipamente de lucru.

Partea cea mai interesantă a noului articol de lege și motivul pentru care foarte mulți români vor ajunge să primească acești bani are legătură cu faptul că pot fi foarte ușor scoși din firmă.

Nu sunt necesare niciun fel de documente justificative din partea salariaților. Asta înseamnă că nu ai nevoie de factura la gaz, la curent sau la Netflix, dacă angajatorul vrea să te ajute să-ți achiți aceste cheltuieli lunare. Din păcate, în final, implementarea inițiative guvernamentale ține de patron. Nu este obligatorie.

Punctul 8 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 25 din Codul Fiscal, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu următorul cuprins:

(2¹) Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariații care desfășoară activitatea în acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.”

Punctul 40 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 76 din Codul Fiscal, alineatul (4), după litera v) se introduce litera w), cu următorul cuprins:

w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Citește și: