Se dau 1.200 de lei lunar pentru toți acești români. De când și cum

Se dau 1.200 de lei lunar pentru toți acești români. De când și cum

Se dau bani la stat. Fiecare român care se încadrează în această categorie va primi până la 1.200 de lei Iată ce trebuie să știi.

Statul se pregătește să aloce noi sume pentru persoanele nevoiașe. Propunerea a plecat din Parlament, iar deputații au adoptat o propunere legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR) până la valoarea de 1.200 lei în trei etape începând cu anul 2021. Practic, beneficiarii sunt cei din medii defavorizate, fără venituri sau cu venituri extrem de mici.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei, astfel acesta va creşte cu 700 de lei sau 140% procentual.

Se dau bani de la stat: cine ia 1.200 de lei

Potrivit legii adoptate de Parlament, această creştere se va desfăşura în trei etape, prima creştere fiind  la începutul anului 2021 până la 780 de lei, a doua creştere fiind la începutul anului 2022 până la 980 de lei şi ultima creştere va fi începând cu 1 ianuarie 2023 când  indicatorului social de referinţă va  ajunge la valoarea de 1.200 de lei.

Valoarea ISR nu a mai fost ajustată din anul 2018.

Pe lângă asta, propunerea legislativă prevede, începând cu anul 2024, ca valoarea indicatorului social de referinţă să fie modificată anual, prin hotărâre a Guvemului, până la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare, trebuie promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial. A trecut de cele două Camere, dar procedura legislativă prevede anumiți pași ce trebuie respectați.