30 iun. 2020 | 12:34

Se dau 1.000 de lei pentru românii care fac asta. Care sunt condițiile și ce legătură are Dacia

AUTO
Se dau 1.000 de lei pentru românii care fac asta. Care sunt condițiile și ce legătură are Dacia

Românii ar putea primi până la 1.000 de lei dacă un proiect de lege inițiat de PSD trece de Parlament și e ulterior programat. Iar Dacia ar putea beneficia din plin.

Parlamentarii caută să impulsioneze sectorul auto din România, grav afectat de pandemia de coronavirus. Un proiect PSD aduce modificări la programul Rabla, astfel încât, pe lângă primele de casare, românii să mai primească o sumă de bani.

E vorba de suma de 1.000 de lei acordată în plus celor care decid să cumpere o mașină fabricată în România, adică un model Dacia sau Ford. Astfel, e încurajată achiziția de mașini fabricate pe plan local, iar producătorii au de câștigat.

Ce rol joacă Dacia

Inițiatorii cred că vor beneficia din plin cei care fabrică mașini în România, adică Dacia și Ford. Senatorul Radu Oprea susține că o astfel de lege este necesară în condițiile în care cifrele Asociației Constructorilor de Automobile arată o scădere cu 30% a cifrei de afaceri.

„Industria auto din România este cea mai importantă ramură industrială, ponderea fiind de 14% din PIB și 28% din exporturi. 185.000 de angajați sunt în această industrie și în companiile care produc componente. Suntem pe locul 4 în Europa.”
Radu Oprea

Dacă inițiativa devine lege, atunci Guvernul trebuie să bage adânc mâna în buzunar. Mai exact, ar trebui să transfere nu mai puțin de 780 milioane lei de la Fondul de rezervă.

În cazul Programului Rabla clasic, sumele s-ar dubla.  Susținătorii proiectului citează date ale Institutului Național de Statistică, potrivit căruia producția industriei auto s-a diminuat în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, cu 11,3%, iar cifra de afaceri cu 5%, în condițiile, în care în primele 2 luni din 2020, se înregistraseră creșteri lunare de peste 5%. În acest context, ar fi nevoie de un astfel de stimul la care Guvernul să pună umărul.

Proiectul PSD prevede ca bugetul Rabla clasic să se dubleze, adică să ajunga la suma de 910 milioane lei, iar bugetul Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate ar urma să se majoreze la 300 milioane lei. De asemenea, bugetul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic (Rabla plus), ar urma să crească la 200 milioane lei.

Proiectul mai prevede ca o parte ca primele de casare, ecotichetele și voucherele pentru bunurile electrocasnice să își mențină valoarea la nivelul actual, dar pe lângă aceste prime să se acorde o primă de preferință, în sumă de 1.000 lei, pentru persoanele care optează pentru cumpărarea unui autoturism din producția internă.