”Școala nu este facultativă”: avertismentul pentru părinții români care nu-și trimit copiii la școală

”Școala nu este facultativă”: avertismentul pentru părinții români care nu-și trimit copiii la școală

În timp ce mulți părinți din România se gândesc să nu-și ducă copii la școală pe 14 septembrie, Raluca Turcan le-a adresat un avertisment important.

În România, noul an școlar începe pe 14 septembrie și aproximativ 80% dintre elevi vor face cursurile în sălile de clasă, cu măsuri suplimentare de igienă și diverse mecanisme de distanțare socială, inclusiv măști pe față. Chiar și așa, foarte mulți părinți sunt convinși există un risc sporit al îmbolnăvirilor cu coronavirus în colectivitate și refuză să-și ducă copiii la cursuri, cel puțin pentru o perioadă de timp.

Celor care au îmbrățișat această atitudine, vicepremierul României le-a adresat un mesaj cât se poate de ferm. Într-o vizită la Iași, Raluca Turcan a spus că școala din România nu este facultativă și, în mod obligatoriu, începe de la data de 14 septembrie, pentru toți elevii, într-o formă sau alta. În plus, părinții care își duc copiii la cursuri sunt obligați să îi verifice și să nu-i ducă bolnavi în sala de curs.

„E important ca 14 septembrie să ne găsească pregătiţi din punctul de vedere al condiţiilor sanitare în şcoli, din punctul de vedere al dotării cu echipamente şi materiale de protecţie în şcoli, cu circuite foarte clar stabilite pentru siguranţa elevilor şi profesorilor. În acelaşi timp, este important ca elevii să meargă la şcoală, e important ca şcoala să înceapă şi în felul acesta să reclădim şi încrederea în şcoală şi sănătatea publică, dar şi dorinţa de a intra cu toată forţa în activitatea de educaţie de care mulţi copii în perioada stării de urgenţă au fost privaţi”, a declarat Raluca Turcan, luni, la Iași, potrivit Agerpres.

Într-o manieră aproape neancorată în realitatea din România, cu câteva zile înainte de începerea școlii, vicepremierul a făcut câteva afirmații de parcă ar fi amenințări. În opinia ei, dacă se mai ajunge la predarea online, aceasta trebuie să fie de calitate, profesorii să știe să predea și copiii să aibă de pe ce să învețe, iar nu în ultimul rând, ”sănătatea din spațiul comunitar să fie una solidă”.

„Şcoala nu este facultativă. Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie. Există mai multe scenarii în baza cărora se poate învăţa începând cu data de 14 septembrie. Din cauza contextului epidemiologic, trebuie să meargă la şcoală. Părinţii au de asemenea obligaţia, pe de o parte, să îi verifice pe copii să nu se prezinte bolnavi la şcoală şi în acelaşi timp să îi îndemne să meargă la şcoală”, a mai afirmat Raluca Turcan.
Citește și: