10 sept. 2020 | 13:29

Școala din România care-ți arată că se poate face educație și la altfel de standarde

ACTUALITATE
Școala din România care-ți arată că se poate face educație și la altfel de standarde

Mai sunt doar câteva zile până când începe școala, iar autoritățile au reușit să inducă și mai multă incertitudine prin declarațiile făcute. E un început de an școlar atipic din cauza pandemiei, dar oficialii nu prea au pus umărul pentru a rezolva lucrurile din timp. O școală din România, însă, e un pic altfel.

Școala din Ciugud se recomandă a fi prima școală smart din România. A făcut investiții din timp și acum pare pregătită să înceapă cursurile la standarde occidentale și adaptate crizei sanitare. Este o școală din mediul rural care dă lecții multor unități din orașe dezvoltate.

Școala din Ciugud, județul Alba, a luat măsuri speciale și a venit cu sisteme inteligente de recunoaștere facială pentru accesul în clădire, iar noile tehnologii pot verifica inclusiv dacă elevii și profesorii poartă mască. Mai mult, li se ia și temperatura, pentru a nu exista, după cum arată G4Media.

Școala smart din Ciugud despre care ai crede că nu se află în România

Primarul din Ciugud, Dan Lungu, susține că, datorită noilor sisteme inteligente, cursurile pot începe în condiții mai mult decât decente, iar siguranța elevilor și a profesorilor e pe primul loc.

”Scenariile pe care le-am pregătit presupun măsuri serioase pentru siguranța copiilor și o să vă dau câteva exemple. Am pregătit toate clasele și le-am dezinfectat, de asemenea am pregătit pentru accesul în școală un sistem inteligent care detectează temperatura copiilor dar și dacă aceștia au sau nu au mască. Într-un mod jucăuș li se spune să își pună masca…În spațiile publice vom avea dispozitive speciale medicale pentru purificarea și dezinfectarea aerului. Este vorba despre un dispozitiv românesc, suntem prima instituție publică din România care folosim și testăm aceste dispozitive care au autorizație de la Ministerul Sănătății, afirmă primarul.

Pentru fiecare copil, în prima zi de școală, autoritățile locale au pregătit un ghid de buzunar în care, într-o formă ușor de înțeles, vor învăța ce înseamnă coronavirusul dar vor înțelege și cum să se protejeze. E un proiect pregătit împreună cu UNICEF România, după cum afirmă edilul.

De asemenea, autoritățile au luat măsuri speciale pentru transportul copiilor, astfel încât să existe distanțare socială între ei și tot ce presupune siguranța lor. Cadrele didactice din școala noastră, dar și personalul auxiliar se vor testa în cursul zilelor următoare, astfel încât să fim siguri că vin la școală sănătoși.

La școala din Ciugud învață aproximativ 130 de elevi.

De ce e atât de specială localitatea Ciugud

Nu este pentru prima oară când autoritățile din Ciugud demonstrează că știu să se dezvolte și să seteze standarde înalte. În ultimii ani, au reușit să vină cu soluții inovatoare și au reușit să acceseze zeci de milioane de euro. Iar banii au fost investiți cu cap.

La școala din localitate, spre exemplu, iluminatul și climatizarea se reglează în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, de iluminat, de ventilație, care verifică inclusiv nivelul de CO2 și multe altele). Cu ajutorul aplicației instalate pe telefonul mobil se poate controla clădirea școlii în cele mai mici detalii.

Senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Acest control al iluminatului asigură o economie importantă din energia consumată. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de alimentare cu apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

La clasă, elevii folosesc table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale. Școala din Ciugud este și prima școală publică din România care folosește în activitatea didactică un laborator de realitate virtuală, copiii fiind transferați în lecții interactive cu ajutorul căștilor VR.