Schimbări în recomandările de vaccinare anti-Covid: decizia autorităților după reacțiile adverse grave

Schimbări în recomandările de vaccinare anti-Covid: decizia autorităților după reacțiile adverse grave

Vaccinul Pfizer / BioNTech a început să fie administrat în mai multe colțuri ale lumii, fără efecte adverse grave, cu două excepții înregistrate în SUA.

Până ajunge vaccinul anti-Covid-19 în România, toate detaliile referitoare efectele adverse, alergii și alte eventuale probleme vor fi fost lămurite. Între timp, Agenția americană pentru medicamente s-a îngrijorat un pic după ce au fost înregistrate două reacții alergice grave. O persoană angajată în domeniul medical din Alaska a intrat în șoc anafilactic și a avut nevoie de spitalizare, dar se simte bine acum.

Soluția, conform FDA, este o actualizare a recomandărilor pentru vaccinul Pfizer / BioNTech împotriva Covid-19. „Aceste persoane au fost tratate printr-o intervenție medicală adecvată și, din fericire, sunt fie vindecate, fie pe drumul spre recuperare”, a declarat Doran Fink, de la biroul de vaccinuri al Agenției Medicamentelor din SUA, într-o ședință a comitetului de consultanță cu privire la autorizarea unui alt vaccin, cel al Moderna.

Deși britanicii au început să se vaccineze cu aproximativ o săptămână mai devreme, în Regatul Unit nu au fost depistate efecte adverse grave. Chiar și așa, autoritățile americane comunică în mod constant cu britanicii pentru a înțelege mai bine cazurile cu efecte adverse din ultimele zile.

Partea bună este că nici americanii nu sunt la niciun nivel scepticii în ceea ce privește eficiența vaccinului. Nu s-au descurajat și recomandă în continuare vaccinarea. „Totalitatea datelor actuale continuă să susțină (utilizarea) fără alte restricții” a vaccinului Pfizer, dar aceste cazuri „subliniază necesitatea de a rămâne vigilenți în prima fază a campaniei de vaccinare”, a spus Doran Fink.

„Agenția Statelor Unite pentru Medicamente colaborează cu Pfizer pentru a urmări modificări în liniile directoare și informațiile privind prescrierea vaccinurilor, pentru a atrage atenția asupra liniilor directoare CDC (Centers for Disease Control and Prevention) referitoare la urmărirea post-vaccinare și gestionarea reacțiilor alergice imediate”, a continuat oficialul american.

În final, nu vorbim de probleme cu vaccinul, ci de reacții alergice la componentele sale. Ca urmare, persoanele cu antecedente de alergii la componentele vaccinului trebuie să foarte atente. Americanii s-au aruncat până la a recomanda evitarea momentană a vaccinului în cazul lor particular. În plus, se recomandă ca centrele care efectuează vaccinarea să se asigure, de asemenea, că tratamentul pentru reacții alergice severe este disponibil imediat.