28 mai 2020 | 17:03

Cum ar putea schimba pandemia chiar și aeroporturile din România

ACTUALITATE
Cum ar putea schimba pandemia chiar și aeroporturile din România

Pandemia a creat multe schimbări în toată lumea, unele bune, altele mai puțin bune. Schimbările care ar putea avea loc în aeroporturi, în întreaga lume, fac parte din prima categorie.

În multe aspecte, pandemia ne-a forțat să ne bazăm tot mai mult pe tehnologie. Vorbim, de exemplu, despre cursurile online în ceea ce-i privește pe elevi și studenți sau despre modalitățile găsite pentru ca angajații unor companii să poată lucra și colabora cu colegii de la birou, dar fiecare de la casa lui.

Același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul unor aeroporturi ale lumii. În viitor, acestea ar putea deveni mult mai orientate către tehnologie, pentru a limita astfel riscurile pentru pasagerii care călătoresc.

În România, odată cu relaxarea restricțiilor, aeroporturile țării noastre au adoptat o serie de măsuri pentru ca zborurile să se poate desfășura în condiții sigure. Vorbim aici despre reguli menite să respecte distanțarea socială, precum reorganizarea fluxului în aeroport, sau măsuri de igienă, precum obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Deși aceste lucruri sunt, fără îndoială, extrem de utile în încercarea limitării răspândirii virusului, nu sunt suficiente. Pentru asta, aerorpoturile din România au nevoie de mai multă tehnologie în aeroporturile sale care, pe de-o parte, ar limita contactul dintre persoane și care, pe de altă parte, ar face lucrurile mult mai ușoare pentru pasageri.

Iar dacă până acum nu am avut așa ceva, e posibil ca pandemia să facă aceste lucruri posibile.

Ce schimbări am putea vedea în aeroporturi

Mulți preconizează că aeroporturile vor trece la tehnologia fără atingere într-un ritm mult mai rapid, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

În aeroporturile din România (și nu numai) nu ar strica o metodă mai rapidă de verificare a identității pasagerilor. Astfel, buletinele și pașapoartele ar fi înlocuite cu sisteme biometrice de recunoaștere facială și scanare a irisului. Pentru a dovedi că este el, pasagerul nu are nevoie să arate buletinul unui agent, ci pur și simplu trebuie să treacă printr-un sistem simplu care-i scanează auomat fața. Primul sistem de acest fel din SUA s-a instalat deja din 2018, iar rezultatele au fost extrem de promițătoare.

O altă inovație de care ar beneficia rețeaua de aeroporturi de la noi din țară o reprezintă scanarea electronică a pașaportului. Astfel, atunci când treci prin vamă, nu ar mai trebui să-i arăți pașaportul persoanei care ar trebui să te verifice, treci printr-un sistem similar intrării la metrou. E nevoie pur și simplu să scanezi pașaportul și, dacă totul este în regulă, porțile de plastic ți se vor deschide și-ți vor permite accesul. Sistemul este mult mai simpu de implementat decât primul și, dacă aeroporturile din România chiar vor vedea schimbări de acest timp, aceasta ar fi una dintre cele mai plauzibile.

„Vedem inovație care ar fi durat cinci ani, în doar cinci luni, iar o mare parte a impactului va fi permanentă”, a declarat Ibrahim Ibrahim, directorul Portland Design, o consultanță de design din Londra, care se concentrează pe centrele de tranzit și aeroporturi.