Scad tarifele la convorbirile telefonice cu 30%: cine se bucură de asta

Scad tarifele la convorbirile telefonice cu 30%: cine se bucură de asta

Convorbirile telefonice vor fi cu 30% mai ieftine de la 1 noiembrie 2020. ANCOM a venit cu un nou tarif maxim care a fost plafonat.

De la 1 noiemberie 2020, intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Astfel, potrivit ANCOM, noul tarif maxim e plafonat la 0,098 eurocenți/minut.

”Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut. Măsura de reglementare a Autorității se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piață, urmând să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator”, arată ANCOM.

Tarife mai mici la convorbirile telefonice. Dar doar pe fix

Așadar, dacă te numeri printre cei care încă mai au în abonament și telefonie fixă, atunci trebuie să știi că de la 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale.

E vorba de apeluri inițiate din Spațiul Economic European (SEE), dar se aplică și convorbirilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Începând cu 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenței, maximizare a beneficiilor consumatorilor și stimulare a investițiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.

”Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculație a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului”, spun reprezentanții ANCOM.

Citește și: