31 aug. 2020 | 17:06

Sateliții lansați din baloane cu aer cald vor deveni realitate. De ce e mai util așa?

ACTUALITATE
Sateliții lansați din baloane cu aer cald vor deveni realitate. De ce e mai util așa?

Oamenii de știință lucrează la o nouă metodă eficientă, cu costuri reduse, de a duce sateliții în spațiu.

În loc să lanseze rachete de la sol, o echipă de la Institutul Finlandez de Meteorologie investighează dacă sateliții ar putea fi ridicați pe orbită prin baloane umplute cu aer cald și lansați de acolo, potrivit Futurism. Deși încă nu au testat ideea, simulările computerului sugerează că aceste lansări de baloane cu aer cald ar putea schimba în mod fezabil modul în care oamenii de știință lansează echipamentele pe orbită.

O soluție mai puțin riscantă și dăunătoare pentru mediu

Ideea lansării unui satelit cu balon nu este nouă. Dar iterațiile anterioare au folosit baloane umplute cu hidrogen sau heliu, ambele fiind mai scumpe decât aburul – și în special hidrogenul este potențial mai dezastruos, având în vedere cât de ușor arde.

Înlocuirea acestor gaze cu aer cald ar trebui, dacă simulările pe computer sunt în regulă, să ofere pasagerilor o călătorie lină până la exteriorul atmosferei, înainte ca racheta să decoleze de la o altitudine mult mai apropiată de orbită, potrivit StiTech Europa. Odată ce va ateriza, va fi gata de utilizare din nou, fără a fi necesar combustibilul rachetei devastator pentru mediu.

Proiectul prin care te vei putea conecta la sateliți pentru o sumă modică

Un alt proiect îndrăzneț și tot pe low-budget, de la Defcon’s Aerospace Village, ar trebui să aibă impact și potențial: un instrument de comunicare prin satelit open source, în valoare de aproximativ o sută de dolari. NyanSat este o stație care-ți permite să asculți transmisiile pe orbita scăzută pentru 100 de dolari.

Proiectul, denumit NyanSat, nu este doar o soluție de rezolvare pentru o conferință la distanță. Scopul este de a face tehnologia de comunicare prin satelit pe orbită joasă mult mai accesibilă și de a schimba masivele emițătoare specializate și antenele radio.