28 dec. 2020 | 17:12

S-a decis: mașinile care au interzis pe șosele. Până când vor mai putea fi folosite?

CHESTII
S-a decis: mașinile care au interzis pe șosele. Până când vor mai putea fi folosite?

Lupta contra cronometru pentru diminuarea încălzirii globale este în desfășurare. O soluție pentru a diminua schimbările climatice ar fi trecerea treptată către folosirea exclusivă de mașini electrice. Această țară a interzice automobilele echipate cu motoare pe benzină în următorii 15 ani.

Astfel, Japonia are ca obiectiv interzicerea vânzării de noi automobile echipate cu motoare pe benzină, în următorii 15 ani, a anunţat Guvernul de la Tokyo, conform unui plan prin care statul nipon vrea să ajungă la emisii zero de carbon, transmite G4media.

Aceste mașini vor fi interzise în Japonia

Planul prevede stimularea vânzării de vehicule electrice, inclusiv modele hibride, până în jurul anului 2035. Pentru a accelera răspândirea automobilelor electrice, autorităţile de la Tokyo vor lua măsuri pentru reducerea costului bateriilor pentru vehicule cu mai mult de jumătate, până în 2030.

„Strategia verde” pentru stimularea creşterii economiei nipone vizează industria hidrogenului şi sectorul auto, în vederea îndeplinirii angajamentului din octombrie al premierului Yoshihide Suga. Acesta prevede că Japonia va atinge un nivel net al emisiilor de dioxid de carbon egal cu zero până în anul 2050.

Investiţiile verzi sunt prioritare în cadrul strategiei Guvernului de a sprijini redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus şi de a armoniza obiectivele climatice ale ţării cu cele ale Uniunii Europene, Chinei şi altor economii.

„Guvernul şi-a stabilit ţinte ambiţioase, Japonia va avea o amprentă de carbon neutră în 2050. Clarificarea obiectivelor şi direcţia politică către strategia verde vor stimula companiile să investească în tehnologiile viitorului”, a apreciat Yukari Takamura, profesor la Universitatea din Tokyo, citat de aceeași sursă.

Cât de eficiente sunt, de fapt, mașinile electrice în lupta cu încălzirea globală

Mașinile electrice devin înlocuitori din ce în ce mai fezabili pentru “verii” lor care consumă combustibili fosili, ceea ce este un semn frumos pentru supraviețuirea speciei noastre.

California a anunțat recent că intenționează să interzică vânzările de vehicule cu motor până în 2035, Ontario a investit 500 de milioane de dolari în producția de vehicule electrice (EV) și Tesla devine rapid cea mai mare companie auto din lume.

Pentru a evita impacturile extreme și ireversibile asupra ecosistemelor, comunităților și economiei globale, trebuie să menținem creșterea temperaturilor medii globale la mai puțin de 2 grade Celsius – și în mod ideal 1,5 grade Celsius – peste nivelurile preindustriale până în anul 2100.

Dar străzile pline de mașini alimentate cu baterii nu vor fi suficiente pentru a opri schimbările climatice, potrivit inginerului de mediu al Universității din Toronto Alexandre Milovanoff, în The Conversation. Conform lucrărilor sale, va trebui să devenim mai ambițioși și să abordăm problema mai mare: proprietatea vehiculelor private.