Românul care ajută la crearea tratamentului miraculos contra virusului: „Duceți-vă și donați, chiar contează!”
Pe lângă vaccinuri și medicamente speciale se lucrează acum și la un tratament care poate ajuta enorm în lupta cu virusul. Tehnica este folosită deja de mai multe state, precum SUA sau China. Acum și în România.
Unul dintre primii români infectați și recuperați care au donat plasmă a explicat cum funcționează demersul. Voluntarii sunt persoane care au fost la rândul lor infectate, dar au fost tratate în urmă cu 14 zile. Exact de atât este nevoie pentru ca organismul lor să dezvolte anticorpii necesari.
„A durat donarea cam două ore cu tot cu timp de așteptare, sincer, mă așteptam să dureze un pic mai puțin ca la o donare normală, însă durează între 45 și 60 minute. Eu am vrut să donez imediat când am citit știrile din presă internațională de tratamentul experimental cu plasmă, însă aici nu existau procedurile la momentul ăla”, a afirmat Andrei Tănase.
„Tratamentul sper să funcționeze. Ei colectează plasmă pentru trei persoane diferite, deci potențial o persoană poate să salveze viețile a trei alte persoane și procedura în sine este total nedureroasă”, a adăugat acesta, citat de Digi24. Miza, atât în România, cât și în alte țări, e imunizarea.
Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici.
Cum vede Andrei pericolul de-a se infecta din nou
„După toate discuțiile pe care le-am avut cu medicii, și de la spital, și de la centrul de transfuzii, am înțeles că nu. Odată plasmă donată, organismul generează aceeași cantitate de plasmă și anticorpii rămân, deci imunitatea se păstrează și există, în ciuda zvonurilor care circulă”, a spus acesta.
La final, el a avut și un scurt îndemn pentru români: „Recomand să urmeze totuși sfaturile autorităților și să nu se aventureze foarte departe de casă sau tot felul de nebunii. Cei care pot să doneze și cei care sunt eligibili și au avut virusul, duceți-va și donați, nu e nimic complicat și chiar contează!”, a conchis el.