16 iun. 2020 | 07:17

Românii, vulnerabili la știri false răspândite de ruși, pe Facebook

ACTUALITATE
Românii, vulnerabili la știri false răspândite de ruși, pe Facebook

Opinia unui număr din ce în ce mai mare de români, pe marginea Covid-19, este influențată la ora actuală de știri false răspândite pe Facebook. Unele dintre ele se pare că vin din Rusia.

Chiar dacă internetul este plin de știri false, datorită gravității unei informații eronate care a început să circule pe internet în ultimele zile, Grupul de Comunicare Strategică s-a simțit nevoit să emită un avertisment. Conform oficialilor GCS, mai multe platforme online găzduite în Rusia propagă știri false în limba română pe Facebook, Instagram și alte rețele de socializare, pentru a influența opinia publică de la noi.

Un exemplu este site-ul antenanews.xyz. Acesta este construit în jurul unui truc foarte popular în ultimii ani. Pentru a avea acces la o știre, să-i citești conținutul, trebuie să o distribui mai întâi în mediul online, pe Facebook.

Printre articolele devenite virale care au plecat de pe antenanews.xyz este și cel din imaginea de mai jos, cu titlul „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fost retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie…” susține articolul citat de GCS.

Potrivit informațiilor obținute de grupul de comunciare strategică, imaginea de ilustrație a materialului este din 2018 și, în mod evident, nu are nicio legătură cu pandemia de Covid-19. În schimb, a fost imortalizată în Guadalajara (Mexic). Prin această informare, Grupul de Comunicare Strategică își manifestă speranța, din nou, că românii se vor informa doar din surse oficiale, pentru a preveni dezinformarea.

Oficialii români fac apel la români să fie precauți în ceea ce privește materialele pe care le distribuie în mediul online, ”întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate”.

stiri false covid 19

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele