11 nov. 2020 | 13:32

Românii primesc cea mai bună veste chiar azi. Vin banii de la UE

BANI
Românii primesc cea mai bună veste chiar azi. Vin banii de la UE

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene s-au înţeles în privinţa programului major de relansare a Europei. România poate să atragă 80 de miliarde de euro de la UE prin împrumuturi, granturi şi proiecte, dacă le ducem până la capăt.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene ar fi ajuns la un acord privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027, prin care România ar urma să primească aproximativ 80 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, granturi şi proiecte, potrivit unei postări a europarlamentarulului Sigfried Mureșan, citată de ZF.

De asemenea, şi europarlamentarul german Rasmus Andresen a scris pe Twitter că după mai bine de două luni de negocieri, s-a ajuns la o înţelegere în vederea bugetului UE pentru programele europene, potrivit aceleiași surse.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene tocmai au ajuns la un acord privind viitorul Buget Multianual al UE 2021 – 2027

Acordul cuprinde astfel fondurile obţinute de preşedintele Klaus Iohannis pentru România: cele 46,3 miliarde din viitorul buget multiannual. La aceşti bani, se vor adăuga cele peste 30 de miliarde de euro din Planul de Redresare asupra cărora am ajuns la un acord aseară în Parlamentul European. Astfel vom ajunge la suma de aproximativ 80 de miliarde de euro negociată în iulie de preşedinte.

La presiunea Parlamentului European, pe lângă sumele negociate în Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene în viitorul buget pentru domenii importante atât pentru România, cât şi pentru celelalte state member. Și anume, mai multe fonduri pentru bursele universitare „Erasmus”, mai multe fonduri pentru Programul European de Sănătate, mai multe fonduri pentru Programul Drepturi şi Valori prin care apărăm statul de drept în Uniunea Europeană, dar și mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Acordul urmează a fi ratificat de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul buget al UE vor putea fi folosiţi de la 1 ianuarie 2021.