10 aug. 2020 | 07:00

Românii, dornici de achiziții serioase: ce s-a întâmplat cu prețul la apartamente

ACTUALITATE
Românii, dornici de achiziții serioase: ce s-a întâmplat cu prețul la apartamente

Într-o perioadă nesigură pentru piața economică globală, foarte mulți românii se gândesc la investiții în imobiliare. Acest trend s-a reflectat în prețul apartamentelor.

Timp de câteva luni, în pandemie, piața de imobiliare din România a stagnat. În luna iulie însă, lucrurile au înregistrat o turnură semnificativă, atât pe partea de cerere, cât și de ofertă. Aceeași turnură se vede din păcate în prețurile apartamentelor.

Într-o singură lună, un apartament cu 4 camere din București s-a bucurat de o creștere a prețului de achiziție cu 4,85%, până la o medie de 133.214 euro. Garsonierele costă în medie 43.471 de euro, în creștere cu 2,73%, conform datelor publicate de anunțul.ro.

În mod surprinzător, există câteva categorii de imobile care nu au înregistrat fluctuații de preț. Este vorba de apartamentele cu două sau trei camere. La polul opus, casele și vilele din Capitală au devenit mai ieftine cu aproximativ 1,53%, până la 133.863 de euro.

Evoluția prețurilor locuințelor din București, ca și a celor din toată țara, a fost influențată semnificativ de pandemia de COVID-19. Au ajutat și modificările aduse de Guvern programului Prima Casă, căruia, practic, i s-a adăugat o variantă mai scumpă. Astfel, la achiziția locuințelor de până în 70.000 de euro, doritorii vor beneficia de o garanție de 50% din partea statului și un avans de minimum 5%.

A doua componentă a programului garantează cu 60% creditele luate pentru achiziția unor locuințe cu prețul între 70.000 de euro și 140.000 de euro, la un avans de minimum 15%, și o vechime de maximum 5 ani a locuințelor sau renovate acum cel mult 5 ani. Ca referință, noul program va deveni activ la 15 august, peste doar câteva zile. În acest context, e firesc ca o parte a celor interesați de achiziții să aștepte momentul respectiv pentru a beneficia fie de credite cu avans mic, de 5%, fie de garanția de stat în cazul locuințelor mai scumpe.

Dacă vrei o referință vizavi de evoluția prețurilor la apartamentele din București, pe zone, cele mai scumpe sunt în Aviației, 2048 de euro/mp în iulie, iar cele mai ieftine sunt în Drumul Taberei – Prelungirea Ghencea, 1092 euro/mp. Prețul mediu al locuințelor în Capitală este de 1205 euro/mp.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele