Românii din Anglia pot reveni în țară: noile reguli impuse de francezi pentru tranzitare, oficiale

Românii din Anglia pot reveni în țară: noile reguli impuse de francezi pentru tranzitare, oficiale

Românii blocați de câteva zile la intrarea în Franța pot tranzita țara, după publicarea noilor restricții impuse de autoritățile de la Paris pentru persoanele care vin din Marea Britanie.

Deja de câteva zile, situația la intrarea în Franța a fost una foarte tensionată. Sute de români au rămas blocați în autocare, camioane sau mașini personale după ce au plecat de acasă în speranța că vor evita restricțiile impuse de întreaga planetă cu referire la persoanele din Marea Britanie. 

În final, lucrurile s-au remediat cel puțin parțial. Autoritățile din Franța au decis să permită, începând din această noapte, reluarea circulației de persoane dinspre Marea Britanie. Astfel, va fi permisă deplasarea dinspre Regatul Unit către Franța, inclusiv tranzitarea țării, atât pentru cetățenii francezi, cât și pentru cei din UE, inclusiv cei români. Toți trebuie să prezinte însă un test negativ de coronavirus. 

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat remis luni seară de către Ministerul Afacerilor Externe din România. Oficialii „semnalează adoptarea de către autoritățile franceze a deciziei de a permite începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franței) deblocarea circulației” dinspre Marea Britanie către Franță, se arată în document.

„Potrivit informațiilor transmise public de către Guvernul francez în această seară, va fi permisă deplasarea dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord către Republica Franceză sau în vederea tranzitării Republicii Franceze, pentru cetățenii francezi și cetățenii Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum și pentru cetățenii britanici sau din țări terțe care au reședința în Franța, în Uniunea Europeană sau în alte state europene”, precizează MAE.

Toți cei de mai sus trebuie să prezinte un test negativ la infecția cu Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea deplasării. Nu știu însă cum se va aplica această regulă în cazul celor care de luni, la primele ore ale dimineții, stau blocați în trafic.

„Toți călătorii au obligația de a prezenta companiei aeriene, maritime sau feroviare un document eliberat de un laborator medical care să ateste rezultatul negativ al testului pentru Covid-19”, se precizează în comunicat. Partea bună este că sunt acceptate atât testele PCR, cât și cele antigen, cu condiția să fie sensibile la noua tulpină de coronavirus. Reglementările rămân în vigoare cel puțin până pe 6 ianuarie 2021, când va fi reevaluată situația.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: