24 iul. 2020 | 16:02

Românii dau lovitura în Europa: procedura medicală miraculoasă care poate salva mii de vieți

ȘTIINȚĂ
Românii dau lovitura în Europa: procedura medicală miraculoasă care poate salva mii de vieți

E o veste excepțională a venit acum din Galați. Acolo a fost dezvoltată o procedură medicală destinată fix bolnavilor de COVID-19. Creatorii acesteia au primit și un premiu pentru creație.

Cercetători de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați au venit cu o idee nouă de-a trata bolnavii de COVID-19. Activitatea de cercetare face parte din proiectul pe care universitatea l-a câştigat în cadrul Competiţiei Internaţionale organizate de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF).

Cum funcționează tratamentul? Conform asistentul universitar dr. Alexandru Nechifor, coordonatorul pe parte medicală din proiect, se introduce în sânge 95% oxigen şi un procent mic, de 5%, ozon. Pentru asta, se recoltează o cantitate mică de sânge, 150 de ml, se introduce procentul de oxigen şi ozon şi sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare.

„Ozonul medical creşte producţia de interferoni (apărarea principală a organismului împotriva viruşilor), creează peroxizi de ozon care pot altera structurile învelişului viral necesare pentru ataşarea la celulele gazdă şi, de asemenea, îmbunătăţeşte procesele imunitare, microcirculaţia şi oxigenează celulele, ajutându-ne în lupta împotriva virusului COVID-19. Astfel de proceduri se mai realizează în China, Italia, Spania şi evident România iar noi suntem într-un contact continuu cu specialiştii din ţările menţionate.”
dr. Alexandru Nechifor

Competiție serioasă pentru echipa din România

profesorul Puiu-Lucian Georgescu, rectorul universităţii, a spus că acest proiect a câștigat într-o competiție în care au fost aproape 2.000 de proiecte înscrise din 76 de țări. Au fost selectate doar 92, conform Adevarul.ro România are 3, iar 2 sunt ale universităţii din Galați. Oficial, proiectul se numeşte: „Procédure alternative – thérapie par l’ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)”.

„Proiectul are ca scop utilizarea procedurii de autohemoterapie majoră în combaterea COVID-19 pentru pacienţii din secţia de terapie intensivă (ATI) şi/sau pacienţilor contacţi ai unor surse confirmate de COVID-19. Sunt prinse trei activităţi principale: achiziţionarea generatorului de ozon şi a componentelor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în vederea aplicării procedurii de autohemoterapie majoră şi aplicarea procedurii de autohemoterapie majoră pentru pacienţii din secţia de terapie intensivă (ATI) şi/sau pacienţilor contacţi ai unor surse confirmate de COVID-19.”
Cristian Dima, managerul proiectului

Proiectul a fost depus de un colectiv de cadre didactice, cercetători şi specialişti de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.