Românii care primesc bani în plus: anunțul tocmai a fost făcut. Ce sume sunt și ce trebuie să facă

Românii care primesc bani în plus: anunțul tocmai a fost făcut. Ce sume sunt și ce trebuie să facă

Pentru o anumită categorie de români, statul oferă bani în plus. Sumele nu sunt mari, dar ajută.

Dată fiind suprasolicitarea sistemului de sănătate, există riscul ca în orice moment să se ajungă la o criză a locurilor din spitale. Din acest motiv, Ministrul Sănătăţii vrea ca asimptomaticii şi cei cu forme uşoare ale bolii să nu se mai interneze, ci să rămână sub supravegherea medicilor de familie.

Cine sunt beneficiarii sumelor și în ce condiții?

Ministrul Sănătăţii a anunțat că vrea să îi implice oficial pe medicii de familie în tratarea celor infectați cu SARS-COV-2. Doctorii ar trebui să-i monitorizeze pe cei care au contractat virusul, dar nu prezintă simptome, activitate pentru care vor fi răsplătiți.

Această măsură încearcă să fluidizeze traficul din unitățile sanitare, prin faptul că asimptomaticii nu ar mai ajunge să fie internați, ci vor avea acces la investigaţii paraclinice.

Bolnavii care au simptome, dar nu suferă de alte afecţiuni vor merge la spital şi după ce li se fac analizele se vor întoarce acasă, iar medicii de familie îi vor supraveghea şi pe ei. Singurii care merg la spital şi rămân internaţi sunt cei care au simptome sau alte boli.

Detaliile acestei măsuri au fost puse la punct în cadrul unei videoconferinţe la care au participat reprezentanţi ai ministerului sănătăţii şi medici de familie. Doctorii de familie ar putea primi în jur de 100 de lei pentru monitorizarea unui bolnav cu SARS-COV-2.

Dana Ştefana Popescu, reprezentanta SNMF a arătat că din luna aprilie s-a făcut un model de consultație a pacienților pozitivi la domiciliu. “Identificăm anumiţi parametrii: temperatura, frecvența respiratorie, valori tensionale”, a spus ea.

Decizia ministrului Sănătăţii vine în contextul în care multe dintre spitalele dedicate îngrijirii celor cu SARS-COV-2 au locurile ocupate. Virgil Musta, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara a declarat că deja nu mai sunt locuri în spitale.

“Acum a început lumea să dorească să se interneze şi să fie speriată, dar din păcate noi avem o problemă nu le mai putem asigura aceste locuri. Mai sunt spitalele de suport care mai au 1-2 locuri pentru formele mai uşoare; pentru formele severe avem o mare dificultate″⁣, a punctat el.

Adiția unor cadre speciale care să se ocupe de cazurile mai puțin complicate ale pacienților care au contractat virusul SARS-COV-2 reprezintă o măsură necesară în condițiile în care rata cazurilor de infectare prezintă o tendință de ascensiune în această perioadă.

Citește și:
Etichete: