România, în vizorul UE din cauza restricțiilor la export: cum se poate ajunge la penurie de medicamente din cauza măsurilor
România, la fel ca alte țări din UE, se pregătește să impună restricții la export atunci când vine vorba de medicamente sau echipamente medicale. Nu e singura țară care face acest lucru, dar oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați. E nevoie de mare atenție cu astfel de măsuri.
România se pregătește să urmeze exemplul altor câtorva țări din Europa, care vin cu restricții la export. Sunt vizate, în plină pandemie, medicamentele destinate pacienților cu Covid-19, dar și echipamentele și dispozitivele militare folosite pentru tratarea acestora.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat existența a două ordine în acest sens, scrie G4Media.
„Lucrăm la două ordine de ministru pentru a permite exportul. Ceea ce excede necesarul intern de dispozitive medicale va putea merge la export. De asemenea, în afara medicamentelor care sunt destinate tratării pacienților cu COVID-19, pentru celelalte medicamente se va putea desfășura exportul”, a explicat Nelu Tătaru.
Ministrul a precizat că și România duce tratative pentru a debloca exportul altor țări pentru anumite produse, cum este alcoolul denaturat, necesar în producția de biocide.
De ce se poate ajunge la penurie din cauza unor astfel de măsuri
E adevărat că o astfel de măsură n-a venit prima dată din partea României. Dar ea poate avea efecte dezastruoase pe continent, dacă nu e bine gestionată. Oficialii Comisiei Europene susțin că vor analiza cu mare atenție dacă aceste măsuri sunt legale. Franța, Polonia, Ungaria, România și Slovacia se numără printre țările care au intrat în vizorul CE.
Potrivit Reuters, măsurile ar putea duce la penurie de medicamente în unele zone. Spre exemplu, scriu jurnaliștii, restricțiile impuse de România blochează medicamente destinate persoanelor cardiace din Ungaria și Muntenegru. Aceste țări ar putea proceda la fel cu medicamente vitale României, spre exemplu, destinate altor tipuri de pacienți.
Într-o criză de acest fel, e esențială circulația liberă a medicamentelor. Sigur că fiecare țară caută să-și facă propriile stocuri. Dar, dacă toată lumea vine cu astfel de măsuri, sunt avantajate țările dezvoltate din punct de vedere economie, cele care-și asigură cererea din producție internă. Dacă o țară mică, precum România, depinde foarte mult de export – ceea ce e cazul în multe domenii, nu numai cel medical – atunci riscă să nu poată acoperi necesarul.
„Într-o perioadă în care ne concentrăm asupra salvării de vieți, nu este momentul să restricționăm exporturile de medicamente și echipamente medicale esențiale și nici să le lăsăm să expire ca să nu le împărţim”, spune comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Chiar dacă mesajul oficial e altul și există apeluri făcute la solidaritate, multe dintre cele 27 de națiuni ale UE, între care și România, au recurs la măsuri protecționiste în timpul epidemiei de coronavirus, restricționând vânzările de produse esențiale, cum ar fi medicamente, măști de față și dispozitive medicale.