România, ”pe plus” după pandemie: cât de specială este țara noastră în Uniunea Europeană
După primul trimestru din 2020, care include începutul pandemiei în țara noastră, România se pare că se află într-o situație privilegiată din punct de vedere economic.
Doar patru state din Uniunea Europeană se pot lăuda cu o creștere economică în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ca referință, perioada cu pricina include luna martie, în care România a intrat în stare de urgență, la fel ca multe alte țări importante din UE. La momentul respectiv însă, pandemia era deja într-un stadiu destul de avansat în Italia, Franța și Spania, grav afectate de noul coronavirus.
În mod previzibil, creșterea înregistrată de țara noastră nu este nici pe departe una spectaculoasă, doar 0,3%, dar reprezintă o victorie importantă din punct de vedere economic. Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, alte creșteri economice au mai fost înregistrate de Irlanda – 1,2%, Bulgaria – 0,3% și Suedia (+0,1%), conform datelor Eurostat.
Fără să uimească neapărat pe cineva, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Franța și Italia (-5,3%), în timp ce Spania și Slovacia au fost foarte aproape, (-5,2%). La nivelul întregului spațiu euro, scăderea produsului intern brut ajustat la inflație a fost de 3,6%. Doar pe teritoriul Uniunii Europene, scăderea a fost un pic mai mică, de 3,2%, în comparație cu trimestrul precedent.
În comparație cu T1 din 2019, PIB ajustat sezonier a scăzut cu 3,1% în zona euro și cu 2,6% în UE, cea mai abruptă scădere din T3 2009 (-4,5% în zona euro și -4,4% în UE). Scăderile valorice nu par atât de grave punctual, dar este important de reținut că acesta este cel mai mare declin din 1995 și până în prezent, în contextul în care în urmă cu 25 de ani a început măsurarea acestor parametri financiari.
În ceea ce privește situația din Statele Unite ale Americii, PIB-ul a scăzut în primul trimestru cu 1,3% față de trimestrul precedent și cu 0,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.