România, o țară a autostrăzilor: ce se va întâmpla până la finele acestui an, conform lui Cîțu

România, o țară a autostrăzilor: ce se va întâmpla până la finele acestui an, conform lui Cîțu

Lipsa infrastructurii rutiere din România a devenit un motiv de emigrare. Se pare totuși că ministrul Finanțelor are câteva intenții lăudabile în acest sens.

Chiar dacă finanțele statului român nu se află într-o situație foarte pozitivă, ministrul Finanțelor este optimist că, până la finele acestui an, vom avea investiții semnificative în autostrăzi. Din rectificarea bugetară eminentă, o parte importantă a banilor vor merge la ministerul Transporturilor pentru proiecte de infrastructură. Florin Cîțu este încrezător că vom trece de semnarea unor acte în vederea realizării unei autostrăzi și, în mod real, vom începe construcția.

„Noi, când am venit, am schimbat şi paradigma de guvernare. Am spus că vom aloca mai mulţi bani pentru investiţii. O mare parte din succesul din primele cinci luni se datorează – în condiţiile date este un succes. Uitaţi-vă în ce condiţii sunt alte ţări! Vă spun relativ la ce ni se spunea că va fi România. Cum este România astăzi relativ la ce ne spuneau şi instituţii internaţionale şi economişti din bănci private şi mai ales social-democraţii?

Relativ la ce ne spuneau că se întâmplă cu economia este un succes astăzi. Şi vă spun de ce: în primele cinci luni am alocat pentru investiţii şi am investit cea mai mare sumă de bani din ultimii zece ani: 13,1 miliarde de lei. Deficitul pe care îl avem astăzi vine din faptul că am cheltuit jumătate din bani pentru cheltuieli Covid. De acolo vine acest deficit. Din 3,6% deficitul pe primele cinci luni de zile, jumătate sunt bani pentru Covid”, a afirmat Cîţu, la Digi 24.

Chiar dacă românii au avut probleme mai importante în prima jumătate a acestui an, ministrul Finanțelor este foarte mândru de faptul că, în primele cinci luni ale anului, a fost alocată o sumă record pentru investiții. Este vorba de 13,1 miliarde de lei, cea mai mare din ultimul deceniu. Va fi interesant să vedem ce se întâmplă până la finele acestui an. Proiectele sunt ambițioase.

„Pentru partea a doua a anului pregătim investiţii. (…) Ministerul Transporturilor va avea o sumă record alocată la rectificarea bugetară. Până acum se tăiau banii de la Transporturi la fiecare rectificare bugetară. Veţi vedea, anul acesta vor avea o sumă record alocată investiţiilor. Şi cam tot ce este investiţie va avea bani alocaţi în plus. Anul acesta, este singurul mod prin care putem să avem o economie care să se dezvolte şi în viitor ca să putem să plătim cheltuielile pe care le avem şi astăzi. Şi aici vorbim şi de pensii şi de salarii şi de ajutoare sociale etc. Dacă vrem să avem bani să le plătim şi în viitor, trebuie să investim astăzi ca economia să meargă mai departe”, a spus ministrul.

În cazul în care cineva nu știe acest lucru, tot Cîțu a insistat pe faptul că ar trebui începute lucrările la autostrăzile pe care și le doresc românii cu ardoare.

„Nu trebuie doar să semnăm contractele. Aici este şi discuţia mea cu colegii mei. Nu trebuie doar să semnăm că vom avea o autostradă, trebuie să o începem anul ăsta. Trebuie să începem aceste autostrăzi anul ăsta, cele pe care le doresc românii: Sibiu-Piteşti. Trebuie începută anul acesta. Şi celelalte obiective mari pe care le avem: spitale regionale”, a susţinut Cîţu.

Citește și: