22 apr. 2020 | 07:49

România, în ”scenariul 5”: ce înseamnă pentru români presupusul scenariu, conform GCS

ACTUALITATE
România, în ”scenariul 5”: ce înseamnă pentru români presupusul scenariu, conform GCS

Cu aproape 10.000 de cazuri depistate de coronavirus în România, mulți se gândesc la intrarea țării noastre în scenariul 5 al răspândiri pandemiei. Oficialii GCS au comentat acestei ipoteze.

La sfârșitul lunii martie, România a intrat în scenariul 4 al pandemiei. După ce s-a depășit pragul de 2000 de cazuri, s-au înăsprit măsurile de deplasare pe teritoriul țării și au fost făcute publice o serie de acțiuni:

  • Testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituţionalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact şi simptomatic, pe urmă şi celălalt personal
  • Vor interveni şi cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unităţi de suport şi vor aduce un surplus de 8.000 de paturi
  • Tratarea unor cazuri uşoare şi medii se va face la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar şi a voluntarilor, iar în spital se va face tratamentul pacienţilor cu afecţiuni coronavirus cu manifestări moderat-severe şi critice.
  • Cei care sunt afectaţi nu vor mearge în izolare dacă au în familie persoane peste 65 de ani, ci rămân în carantină

Datele de mai sus au fost comunicate de ministrul Sănătății pe 31 martie 2020.

În teorie, scenariul patru ar fi trebuit să rămână în vigoare între 2000 și 10.000 de cazuri înregistrate. După acel prag, se va realiza trecerea la scenariul 5. Se pare însă că nu va exista un al cincilea scenariu, iar noi măsuri vor fi luate doar dacă se impun. Ca referință, Tătaru deja discută despre redeschiderea restaurantelor, hotelurilor și școlilor. Oficialii GCS sunt de părere că, la această oră, ”scenariul 5” este ”o speculație fără fundament în realitate”.

„Având în vedere vehicularea prin intermediul unor publicaţii online de informaţii false referitoare la ipoteza unui ‘scenariu 5’ în contextul epidemiei de COVID-19, precum şi a unei presupuse măsuri de ‘carantinare a Bucureştiului’, Grupul de Comunicare Strategică este abilitat să facă următoarele precizări: nu a fost pusă în discuţie sau enunţată la nivelul autorităţilor varianta activării unui presupus ‘scenariu 5’, această sintagmă este o speculaţie fără fundament în realitate. Nu a fost pusă în discuţie sau enunţată la nivelul autorităţilor varianta ‘carantinării Bucureştiului’, iar această ipoteză a mai făcut obiectul unei dezminţiri anterioare. Reiterăm apelul către instituţiile de presă de a nu pune în circulaţie informaţii sau ipoteze care nu beneficiază de confirmări din surse oficiale, întrucât acestea pot genera atitudini şi comportamente sociale nejustificate în raport cu situaţia în fapt”, au transmis oficialii Grupului de Comunicare Strategică cu referire la scenariul cinci.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele