România, fără autobuze electrice: orașele în care au fost anulate licitațiile de achiziție

România, fără autobuze electrice: orașele în care au fost anulate licitațiile de achiziție

Românii mai au mult de așteptat până când vor avea autobuze electrice pentru transportul în comun din țară. O serie stufoasă de licitații pentru achiziție au fost anulate.

Câteva orașe din România sunt mai ghinioniste decât altele, când vine vorba de mijloace de transport în comun nepoluante. Mai jos se poate vedea lista cu orașe ale căror licitații de achiziție au fost anulate, deși fondurile europene există. În prima fază, au fost anulate achizițiile de tramvaie electrice, dar acum, se pare că autobuzele au aceeași soartă.

La ora actuală, au fost anulate licitații pentru 253 de autobuze electrice, cu o valoare totală de aproximativ 578 de milioane de lei sau 120 de milioane de euro, conform Economica.net.

Tonul în domeniu eșecului îl dă primăria Capitalei. Doamna Gabriela Firea a anulat cea mai mare licitație pentru autobuze electrice din România. Procedura de achiziție a fost anunțată cu surle și trâmbițe în luna martie a anului trecut, doar pentru a fi anulată în decembrie, același an 2019. Primăria Municipiului București a avut de ales între autobuze electrice chinezești și turcești, dar a decis că ambele sunt neconforme.

Va fi interesant de văzut dacă licitația va fi reluată la un moment dat în viitor, iar anunțul va apărea din nou pe platforma SICAP pentru achiziții publice. Valoarea estimată a contractului pentru achiziția de 100 de autobuze care ar trebui să circule în București este de 220 de milioane de lei.

În același top, cu o dovadă clară de ghinion pentru locuitorii săi, se află Craiova. Primăria orașului din Oltenia a anulat în decembrie licitația pentru achiziția a 46 de autobuze electrice, cu o valoare estimată la 135 de milioane de lei. Acest eșec vine după alte câteva tentative eșuate de a achiziționa tramvaie electrice. La ora actuală, licitațiile pentru tramvaie și autobuze electrice sunt din nou pe SICAP, dar nu este clar dacă se vor materializa sau nu într-o achiziție.

autobuze_electrice_anulate_56144