14 dec. 2020 | 14:43

România dă lovitura pe plan internațional. Reușita de amploare a românilor în plină pandemie

CHESTII
România dă lovitura pe plan internațional. Reușita de amploare a românilor în plină pandemie

Cercetătorii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași au depus eforturi pentru a documenta o nouă cale de atac a virusului SARS-CoV-2, iar rezultatele lor au fost publicate într-un jurnal științific de prestigiu din Statele Unite.

O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a lucrat în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, pentru analiza virusului SARS-CoV-2.

Rezultatele acestora au inclus descoperirea unui nou mecanism de distrugere celulară generat de virusul SARS-CoV-2 și au fost validate de comunitatea științifică internațională prin publicarea recentă într-un jurnal științific de top al American Chemical Society din Statele Unite ale Americii.

Pentru ce primește România recunoaștere internațională?

Autorii articolului „Non-Receptor-Mediated Lipid Membrane Permeabilization by the SARS-CoV-2 Spike Protein S1 Subunit” sunt Alina Asandei, Loredana Mereuță, Irina Șchiopu, Jonggwan Park, Chang Ho Seo, Yoonkyung Park și Tudor Luchian.

Aceștia au fost publicați în ACS Applied Materials & Interfaces.

Prin munca lor de cercetare, oamenii de știință au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare.

„Rezultatele prezentate demonstrează că proteinele ‘spike S1’ din structura SARS-CoV-2, esențiale pentru interacțiunea inițială a virusului cu celulele-țintă la nivelul receptorilor angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), pot distruge membranele lipidice și în absența respectivelor proteine receptor”, explică autorii.

“Cu alte cuvinte, proteinele ‘spike S1’ induc și un efect de lizare membranară asociat de obicei peptidelor citotoxice”, au adăugat aceștia.

“Aceste descoperiri sunt utile tuturor celor implicați, mai ales medicilor și cercetătorilor, întrucât demonstrăm o nouă cale de infectivitate asociată SAR-CoV-2.

Astfel, orice tratament administrat ulterior infectării ar trebui să țină seama și de această nouă cale de manifestare a patogenezei Covid-19”, a declarat Prof. Tudor Luchian, coordonatorul grupului de cercetare de la UAIC.

Mai multe informații pot fi regăsite pe site-ul ACS Publications.