02 nov. 2020 | 06:30

România, cum nu ai mai văzut-o: Brașovul și Mamaia secolului 19, în fotografii colorizate artificial

ACTUALITATE
România, cum nu ai mai văzut-o: Brașovul și Mamaia secolului 19, în fotografii colorizate artificial

Nu mai puțin de 15 fotografii colorizate artificial din București, Brașov, Constanța și Cluj Napoca fac parte dintr-un proiect de colorizare artificială. Imaginile au fost surprinse la sfârștiul secolului XIX și începutul secolului XX.

Rezultatele fascinante ale acestei inițiative le găsești pe pagina de Facebook și Instagram a IRCCU Veneția. Denumirea cu pricina este abrevierea de la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, o instituție culturală care împlinește 90 de ani în 2020. În următoarele săptămâni vor apărea mai multe fotografii precum cele atașate acestui proiect, deci merită să revii.

brasov-centrul-vechi

Piața Sfatului din Brașov, 1917

Expoziția online formată din fotografii colorizate artificial este intitulat Vedere din România și reprezintă o inițiativă a Institutului Român de Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Jecinci. Acesta din urmă este arhitect și artist 3D. Ultimele imagini vor ajunge online pe 15 decembrie.

Deși imaginile sunt colorizate artificial, abilitatea cromatică a artistului este remarcabilă în a surprinde particularitățile vremii. Dintr-un punct de vedere, aceste fotografii reprezintă o fereastră către începutul secolului trecut. Astfel, înțelegi mai bine o pagină nu foarte cunoscută din istoria unor orașe importante din țara noastră, Brașov, București, Constanța sau Cluj Napoca.

mamaia-1916

Plaja din Mamaia, 1916

„«Vedere din România» este un proiect care poate promova altfel ţara noastră în lume. Din punctul de vedere al muncii mele, vreau să se înţeleagă clar că recreez un farmec al unei perioade istorice, care nu a fost alb-negru, aşa cum era redată într-o fotografie de atunci”, explică artistul Jecinci.

Persoana responsabilă de aceste imagini mai spune că metoda colorizării este un hobby, a descoperit-o în urmă cu aproape şase ani. La acea vreme, a urmărit un tutorial şi a acceptat provocarea de a o aplica şi pe imagini vechi din România.

„Imaginile le aleg aleatoriu, în special din spaţiul online, pentru că, din păcate, fondul de fotografie românească este ţinut în depozite. Iar celor care susţin că poate fi vorba despre manipulare în colorizarea acestor imagini de arhivă sau că le-aş pierde farmecul le spun că, din contră, expunerea în alb-negru ar putea fi cea manipulatorie şi că farmecul acelei vieţi revine însă odată cu culoarea. Alegerea culorilor presupune însă o muncă de documentare consistentă, mai ales în cazul personalităţilor istorice”, concluzionează arhitectul.

aurel vlaicu

Aurel Vlaicu la Brașov