30 apr. 2020 | 16:30

România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din ultimii 13 ani

ACTUALITATE
România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din ultimii 13 ani
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE pentru nivelul de poluare din țară pe care nu a reușit să-l țină sub control de ani buni.

Țara noastră nu și-a respectat obligațiile din cadrul Uniunii Europene  cu privire la calitatea aerului de pe teritoriul său, în special din București. Este vorba, de fapt, despre nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România)”, arată hotărârea publicată pe site-ul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Această decizie vine după ce România a fost trimisă în judecată de către Comisia Europeană, în ceea ce privește neîndemplinirea obligațiilor în legătură cu nivelul de poluare din București. Țara noastră nu a reușit să controleze calitatea aerului și a depășit în mod sistematic valorile limită pentru microparticule PM10 în București.

Prin această hotărâre, CJUE obligă România la plata cheltuielilor de judecată.

Ce spune ministrul Mediului despre nivelul de poluare din România

Ministrul Mediului, Costel Alexe, dă vina pe administrația locală din București.

„Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile”, spune ministrul Mediului.

Acesta susține că deși Primăria Capitalei și-a asumat o serie de măsuri prin care să reducă nivelul de poluare din aerul Bucureștiului, acestea nu au fost duse până la capăt. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii, nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie”, a mai afirmat Costel Alexe.