15 ian. 2020 | 17:34

România bolnavă | Câți bani câștigă farmaciile de pe urma ta

ACTUALITATE
România bolnavă | Câți bani câștigă farmaciile de pe urma ta

Industria farmaceutică este una extrem de profitabilă. O analiză Frames arată câți bani au făcut farmaciile din România în 2019.

În orice oraș dezvoltat din România vei observa că farmaciile există la tot pasul. Chiar dacă multe dintre ele sunt deschise una lângă alta, nu există riscul ca una să fure clienții celeilalte sau invers. Asta pentru că fiecare vine cu propriile oferte și cu discount-uri gândite pentru a ține afacerea pe picioare.

Firma de consultanță Frames a realizat un top al farmaciilor pe 2019. Hai să vezi câți bani au făcut aceastea anul trecut.

Câți bani au făcut farmaciile în 2019

În 2019, cifra de afaceri a jucătorilor din industria farmaceutică s-a dus la peste 20 de miliarde de lei, o creștere față de 2018. Practic, plusul e undeva la un miliard de lei.

În toată țara, erau înregistrate nu mai puțin de 4.279 de companii active în distribuţia de medicamente. Sunt cu aproximativ o mie mai multe decât în 2018, semn că sectorul este unul profitabil și atrage noi jucători sau alte diverse împărțiri de ordin juridic.

Dacă stai să faci comparație cu anul 2010, atunci cifrele arată că afacerile din acest sector s-au dublat, de la 9,75 miliarde de lei la 19,05 miliarde lei.  În acelaşi timp, profitul net a avansat de la 505 milioane lei (în 2010) la 811,6 milioane de lei, în 2018. Astfel, companiile din domeniul pharma raportau, în 2018, un capital total de 2,4 miliarde de lei, în creştere cu peste un miliard de lei faţă de anul 2010, iar peste un sfert dintre acestea (1.387) înregistrau afaceri între 1 şi 5 milioane de lei.

Specialiștii Frames menţionează că numai 4% dintre firmele din Românie prezintă un risc major (datorii sau alte probleme), în condiţiile în care pierderile nete ale sectorului au scăzut la 93,3 milioane lei, faţă de recordul negativ, de 141, 5 milioane de lei, în 2012.

Topul jucătorilor

Principalul jucător din piaţă, văzut din prisma cifrei de afaceri înregistrată în 2018, este Sensiblu SRL, cu un business de 1,73 miliarde lei (+700 milioane lei faţă de 2010). Firma e urmată de S.I.E.P.C.O.F.A.R SRL – compania care controlează brandul Dona, cu afaceri de 978,9 milioane de lei (597,4 milioane lei, în 2010) şi Help Net Farma SA – cu un business de 665,4 milioane de lei în 2018.

Pe următoarele locuri se regăsesc Catena Hygeia SRL, Farmacia Tei SRL, RoPharma SA, Med-Serv United SRL, Farmaceutica ArgesFarm SA, Lavira Transport SRL şi DucFarm SRL.

La nivel general, primii 10 jucători din piaţa pharma din România raportau o cifră de afaceri de 5,97 miliarde de lei şi un profit net de 162,8 milioane lei, la un total de 9.377 de angajaţi.

Ai crede, judecând după cifra de afaceri, că românii au suferit de mai multe afecțiuni și că au avut nevoie de mai multe medicamente. Nu este, însă, singurul motiv de creștere al acestui business. În farmacii se regăsesc și diverse suplimente alimentare pe care oamenii le iau deși nu suferă de nicio boală. De asemenea, sunt produse care nu pot încadrate neapărat la medicamente și care sunt la mare căutare.

Grosul vine, însă, din pastile și alte diverse tratamente. Mai mult, consumul de antibiotice este unul ridicat în România, multe dintre ele luate, de fapt, „după ureche”. Un studiu din decembrie al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arăta că țara noastră este pe locul al treilea în Europa la consumul nejustificat de antibiotice.

Peste 60 la sută din aceste tratamente sunt luate fără motiv, iar cel puțin 4 din 10 bolnavi internaţi în spitalele din România au primit în ultimul an cel puţin un antibiotic.

Farmaciile o duc, deocamdată, extrem de bine.