România ar putea avea cea mai avansată centrală energetică: combină eoliene, solară și H
Dacă promisiunile ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se confirmă, România ar putea intra în secolul 21 când vine vorba de exploatarea energiei regenerabile.
Într-o intervenție recentă a ministrului Economiei, Virgil Popescu a detaliat mai multe planuri mărețe pe care le are în privința viitorului energetic al țării, începând cu activitatea de exploatare a gazului din Marea Neagră. Declarațiile au fost făcute cu ocazia lansării Planului Național de Investiții și Relansare Economică a Guvernului României.
„Romgaz negociază să înceapă investiţiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră şi îmi doresc să fie parte din acel consorţiu care va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru că numai aşa putem să avem gaze să extindem reţeaua de distribuţie de gaze naturale şi ca românii să poată să beneficieze de gazul românesc pentru încălzire”, a explicat Popescu cu referire unul din proiectele sale importante.
Pentru actualizarea sistemului energetic din țara noastră și a mecanismului de exploatare, ministrul a atras atenția asupra unor investiții în valoare de peste 12,5 miliarde de euro pe parcursul următorilor cinci ani. Materializarea unei inițiative foarte interesante și inovative cade în sarcina celor de la Romgaz.
În următorii ani, Romgaz s-a angajat să finalizeze construcția centralei de la Iernut, să construiască o nouă centrală la Mintia și să realizeze de la zero un proiect cât se poate de futurist.
„Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în aşa fel încât această centrală nouă, care este aprobată şi va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din judeţul Mehedinţi, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de faţă la Comisie: 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept pe care îl putem multiplica la nivel naţional, România poate folosi gazul ca şi combustibil de tranziţie, fără să aibă probleme de poluare şi de emisii de CO2”, a explicat Virgil Popescu.
În ceea ce priveşte Hidroelectrica, este „prima dată când şi-a asumat un plan de investiţii care duce către lucruri noi”, respectiv ferme eoliene off shore şi on shore, în timp ce Nuclearelectrica va continua investiţiile în retehnologizarea Unităţii 1 şi construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.