Românii, cei mai vulnerabili: de ce se aruncă la ”combinații” financiare și nu văd nimic rău în asta

Românii, cei mai vulnerabili: de ce se aruncă la ”combinații” financiare și nu văd nimic rău în asta

Din sărăcie sau inconștiență, din ce în ce mai mulți români sunt dispuși să facă scheme financiare ilegale și nu văd nimic rău în asta. Un studiu recent atrage atenția asupra gravității fenomenului.

În urmă cu o săptămână, a devenit virală o știre despre ING conform căreia a început să închidă conturile clienților care nu pot justifica sursa banilor pe care îi au în bancă. Argumentul instituției financiare pentru situația respectivă a fost cât se poate de simplu. În conformitate cu prevederile impuse de Comisia Europeană, proveniența sumelor considerabile de bani trebuie declarată, pentru a se preveni spălarea banilor, terorismul și alte activități ilegale.

Acum, un studiu al ING Bank România atestă cu cifre gravitatea situației din țara noastră, când vine vorba de mentalitatea românilor față de schemele financiare ilegale. În termeni simplu, aproximativ 40% dintre români sunt deschiși la astfel de activități, deoarece le percep ca fiind fără victime.

Cei mai vulnerabili se pare că sunt cei cu vârste între 18 și 34 de ani, oameni care provin din localități mici, cu niveluri de educație și venituri mici și scăzute. În final, totul pleacă de la absența banilor. Oamenii săraci sunt mai flexibili când vine vorba de activități pe care nu le percep ca fiind ”prea” ilegale.

Fenomenul money mule a devenit foarte cunoscut în ţara noastră în ultimii ani, iar un nou studiu al ING Bank România, intitulat „Vulnerabilităţile românilor în ceea ce priveşte frauda datelor personale” notează părerile, dar şi gradul de penetrare al acestei practici, în rândurile românilor.

Potrivit studiului, femeile sunt mai vulnerabile să devină cărăuşi de bani printr-o înșelătorie care implică o ofertă de job. De partea cealaltă a baricadei, bărbaţii sunt mai degrabă dispuşi să fie cărăuşi de bani în cunoştinţă de cauză. În plus, vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicată la persoanele care nu par să ia în serios securitatea informaţiilor lor bancare.

În concluzie, 13% dintre români sunt dispuşi să fie cărăuşi de bani în cunoştinţă de cauză. Cât despre combaterea acestor scheme ce presupun utilizarea cărăuşilor de bani, românii se aşteaptă ca aceasta să fie responsabilitatea poliţiei (80%), urmată de cea a băncilor (66%).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Bursa