Roboții care au ajuns artiști: conceptul care ar putea da lumea artistică peste cap
Ce-ar fi dacă ai putea instrui o armată de roboți să picteze un tablou? Michelangelo și-ar fi ușurat munca depusă pentru pictarea Capelei Sixtine, dacă ar fi avut acces la astfel de tehnologii în acea vreme.
Conceptul ar putea părea exagerat, dar un studiu recent realizat a arătat că este posibil. Roboții în cauză se mișcă pe o pânză lăsând urme de culoare în urma lor, iar într-o premieră pentru arta creată de roboți, artistul poate selecta zone ale pânzei pentru a fi vopsite cu o anumită culoare, iar echipa de roboți va executa ordinele în timp real.
Tehnica ilustrează potențialul roboticii în crearea artei și ar putea fi un instrument interesant pentru artiști.
Artă robotică în echipă
Pentru o lume din ce în ce mai dominată de tehnologie și automatizare, crearea artei fizice a rămas în continuare o muncă manuală, cu pensule și dalte încă în uz comun. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, dar de ce să nu extindem repertoriul creativ, cu ajutorul roboticii?
“Intersecția dintre robotică și artă a devenit o zonă activă de studiu în care artiștii și cercetătorii combină creativitatea și gândirea sistematică pentru a depăși limitele diferitelor forme de artă”, a spus dr. María Santos de la Georgia Institute of Technology.
“Cu toate acestea, posibilitățile artistice ale sistemelor multi-robot încă nu au fost explorate în profunzime”.
Acest studiu analizează potențialul armatelor de roboți de a crea o pictură. Cercetătorii au proiectat un sistem prin care un artist poate desemna diferite regiuni ale unei pânze pentru a fi pictate cu o anumită culoare.
Ceea ce este interesant este că, pentru a realiza acest lucru, roboții trebuie să interacționeze între ei.
“Echipa multi-robot poate fi asemănată cu o perie “activă” cu care artistul uman poate picta, unde roboții individuali se deplasează peste pânză în conformitate cu specificațiile de culoare furnizate de om”, a explicat Santos.
În experimentele lor, cercetătorii au folosit un proiector pentru a simula o urmă de vopsea colorată în spatele fiecărui robot, deși intenționează să dezvolte un robot care să poată manipula în mod concret vopseaua.
Au descoperit că, chiar și atunci când unii roboți nu aveau acces la toate culorile necesare pentru a crea culoarea atribuită, erau în continuare capabili să lucreze împreună și să aproximeze culoarea în mod rezonabil.
În studiul actual, imaginile rezultate sunt abstracte și seamănă cu desenul creionului unui copil. Versiunile viitoare ale sistemului ar putea permite imagini mai rafinate.
Însă, cel mai important, imaginile confirmă faptul că este posibil ca un artist să instruiască cu succes o armată de roboți să picteze o imagine.