Noua formă de viață: ce poate să facă un robot organic, creat din celule stem
Oameniii de știință au reușit să dezvolte un robot organic viu, care va avea o serie impresionantă de utilități pentru oameni.
Pentru asta, cercetătorii au folosit celule stem din specia de broaște Xenopus laevis. De aici vine și numele noilor roboți, denumiți xenobots. Aceștia au dimensiuni minuscule, mai mici de un milimetru și pot merge, înota, lucra în grupuri sau pot chiar supraviețui câteva săptămâni fără hrană.
În esență, celulele stem au abilitatea de a se transforma într-un alt tip de celule. Pentru crearea unui robot organic, cercetătorii s-au orientat către această specie de broaște din ai căror embrioni au extras celule stem vii pe care le-au lăsat la incubat. Ulterior, celulele au fost tăiate și „rearanjate” într-o nouă formă corporală, imaginată de un supercomputer.
Apoi, celulele au început să funcționeze pe cont propriu. De exemplu, celulele de piele s-au conectat automat pentru a forma structura specifică, iar celulele musculare cardiace au permis robotului să se miște de unul singur.
Ce poate face un robot organic pentru om
Joshua Bongard, principalul cercetător din cadrul University of Vermont, descrie robotul ca fiind un „organism viu, programabil”. Xenoboții o formă foarte ciudată și aduc mai degrabă a un ghemotoc de carne decât a un robot extrem de capabil. Mai mult, oamenii de știință spun că un xenobot poate face lucruri pe care roboții tradiționali de metal nu le pot face.
Un astfel de robot organic poate fi foarte util oamenilor. Ar putea fi folosiți pentru curățarea deșeurilor radioactive, colectarea de microplastice din ocean sau chiar pentru transportarea medicamentelor în interiorul corpurilor umane. Pe lângă acestea, pe termen lung, roboții ar putea ajuta cercetătorii să învețe mai multe despre biologia celulară. Astfel, ar putea face noi descoperiri legate de sănătatea umană și longevitatea speciei noastre.
Partea interesantă e că un astfel de robot se poate vindeca de unul singur. Pentru a testa teoria, cercetătorii au făcut o tăietură, însă xenobot-ul s-a vindecat și a continuat să se miște.