14 iul. 2020 | 07:30

Revenirea la normalitate, un vis frumos: OMS trage un semnal de alarmă

ACTUALITATE
Revenirea la normalitate, un vis frumos: OMS trage un semnal de alarmă

La mai puțin de 24 de ore după publicare unui număr record de îmbolnăviri de coronavirus la nivel global, OMS vine cu pronostic sumbru.

Cei care sperau că vom putea reveni ”la vechea normalitate” vor fi dezamăgiți să afle că lucrurile nu sunt atât de simple. La scurt timp după ce s-au înregistrat 230.000 de cazuri noi în 24 de ore, Organizația Mondială a Sănătății clasifică ca fiind imposibilă revenirea la normalitate ”într-un viitor previzibil”.

„Virusul rămâne dușmanul public numărul unu, dar acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru”, a declarat pentru mass-media directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunând că „prea multe țări urmează direcția greșită”.

”Mesajele contradictorii din partea liderilor subminează ingredientul esențial al oricărui răspuns: încrederea”, a adăugat el, fără a cita numele acelor lideri sau ale țărilor care merg în direcții greșite.

Speranța șefului OMS este că practicile de comunicare în masă vor fi semnificativ îmbunătățite în următoarea perioadă, din partea autorităților din fiecare țară. Oamenii au nevoie de mai multă transparență guvernamentală, informații clare și o strategie aplicată global, pentru a opri transmiterea coronavirusului.

Dacă nu era evident deja, Tedros Adhanom Ghebreyesus ne amintește că avem numai de câștigat dacă ne obișnuim să ne spălăm pe mâini, să purtăm măști și să izolăm bolnavii. ”Dacă principiile de bază nu sunt respectate, această pandemie nu poate merge decât într-o singură direcție. Se va înrăutăți”, a spus el.

Nici măcar nu trebuie să fii expert epidemiologic ca să-ți dai seama de consecințele îngrijorătoare ale trendului din ultimele săptămâni. Pandemia de coronavirus a ucis peste 569.000 de oameni în lumea întreagă, de când biroul OMS din China a raportat debutul bolii la sfârșitul lui decembrie. ”Epicentrul virusului este, în continuare pe continentul american, unde s-au înregistrat peste 50% din cazurile din lume”, a concluzionat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ca referință, SUA este cea mai afectată țară din prisma numărului de decese.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele