13 apr. 2020 | 16:11

Renault vrea bani garantați de stat ca să treacă de criză: de ce sumă are nevoie

AUTO
Renault vrea bani garantați de stat ca să treacă de criză: de ce sumă are nevoie

Renault e unul dintre producătorii auto care suferă în această perioadă din cauza pandemiei de coronavirus. Și ar avea nevoie de un ajutor din partea statului în vederea obținerii unui împrumut.

Renault, compania-mamă a Dacia, trece printr-o perioadă grea. Constructorul s-a văzut nevoit să-și suspende activitatea în fabricile din Franța, țară afectată de pandemia de coronavirus. Aceeași decizie a luat-o și Dacia la Mioveni.

Renault ar avea nevoie de câteva miliarde de euro pentru a trece peste această criză și pentru a se asigura că-și revine în lunile următoare. În acest sens, vrea să ceară cinci miliarde de euro credite garantate de statul franceze. Perspectiva naționalizării nu e luată în calcul la acest moment.

Renault vrea ca statul să pună umărul

Directorul general al producătorului auto Renault, Jean-Dominique Senard, susține că are nevoie de cinci miliarde de euro în credite garantate de statul francez.

„Nu suntem într-o perspectivă de naționalizare”, a spus Senard la radioul RTL și a respins, deocamdată, varianta naționalizării evocată de ministrul francez al Economiei. Acesta spunea că statul francez e pregătit să intervină să preia afaceri afectate de criză.

Cât despre alianța cu Nissan, aceasta rezistă, mai dă de înțeles Senard. Șeful Renault susține că lucrează pentru a redeschide fabricile treptat și că speră ca activitatea să revină la normal în curând. Deocamdată, unele dintre facilitățile Renautl internaționale au revenit la funcționare, cum ar fi fabricarea de cutii de viteze în Portugalia și că altele, din România și Rusia, vor face acest lucru treptat.

„Ne deschidem puțin câte puțin, când este posibil, în condiții absolute de securitate”, a spus Senard.

Vânzările Renault au scăzut cu 72% în martie, iar perspectivele nu sunt dintre cele mai bune: e estimată o scădere de 90% în aprilie.

Renault a anunțat în această joi suprimarea dividendelor din 2019, aproximativ 300 de milioane de euro și o reducere a remunerației proprii de 25% din al doilea trimestru al anului, cât va dura criza.