24 aug. 2020 | 13:50

Record absolut pe internet: descarci totul de pe Netflix în mai puțin de o secundă

ACTUALITATE
Record absolut pe internet: descarci totul de pe Netflix în mai puțin de o secundă

Inginerii au atins un nou record mondial pentru transmiterea rapidă a datelor de internet. Echipa a atins o rată de 178 terabiți pe secundă – precedentul a fost de 172 terabiți.

Datela u fost trimise pe lungimi de undă mai largi decât cele utilizate în mod obișnuit în fibre optice. Traficul este atât de rapid, încât poți descărca toate filmele de pe Netflix în mai puțin de o secundă.

Echipa de la University College London (UCL) a înregistrat o rată de 178 terabiti pe secundă, ceea ce este similar cu descărcarea fiecărui titlu pe Netflix în mai puțin de o secundă.

Fostul record a aparținut experților din Japonia

Acest record a fost posibil prin trimiterea de date printr-o lungime de undă mult mai largă decât cea utilizată în mod obișnuit în fibre optice – infrastructurile tradiționale folosesc până la 9 Terahertz (THz), în timp ce echipa a utilizat 16,8 THz.

Cercetătorii au ales această tehnică, deoarece poate fi adăugată la infrastructurile actuale din punctul de vedere al costurilor – doar amplificatoarele situate pe rutele optice ar trebui să fie modernizate.

Această metodă ar rula puțin peste 20.000 de dolari, în timp ce instalarea de noi cabluri optice ar costa 589.000 de dolari.

La o viteză atât de rapidă, este nevoie de mai puțin de o oră pentru a descărca datele care au format prima imagine din lume a unei găuri negre – datorită dimensiunii sale, datele au fost stocate pe o jumătate de tonă de hard disk-uri și expediate către un observator MIT.

Folosim internetul mai mult decât înainte de pandemie

Autorul principal Dr. Galdino, lector la UCL și la Royal Academy of Engineering Research Fellow, a declarat: „În timp ce actualele interconectări ale centrelor de date din cloud de ultimă generație sunt capabile să transporte până la 35 de terabiți pe secundă, noi lucrăm cu tehnologii noi care utilizează mai eficient infrastructura existentă, utilizând mai bine lățimea de bandă a fibrelor optice și permițând o rată de transmisie record mondială de 178 terabiți pe secundă”.

Echipa observă că cererea de comunicare prin internet a devenit vitală pe fondul pandemiei coronavirusului și unii operatori au văzut o creștere cu 60% a traficului de internet, spre deosebire de perioada dinainte de criză.

Dr. Galdino a adăugat: „Dar independent de criza COVID-19, traficul de internet a crescut exponențial în ultimii 10 ani, iar această întreagă creștere a cererii de date este legată de costurile pe scădere”. „Dezvoltarea noilor tehnologii este esențială pentru menținerea acestei tendințe către costuri mai mici, respectând cerințele viitoare ale ratelor de date care vor continua să crească, cu aplicații încă neîncercate care vor transforma viața oamenilor”, a completat el.