Războiul tocmai a fost reinventat: „robotul” care poate lansa bombe, dezvăluit

Războiul tocmai a fost reinventat: „robotul” care poate lansa bombe, dezvăluit

Forțele aeriene americane au permis unui algoritm de inteligență artificială să preia sistemele de navigație și senzori ale unui spy jet militar Lockheed U-2, în timpul unui zbor de antrenament. Astfel, “robotul” poate lansa chiar și bombe.

Zborul marchează o premieră: prima dată când un algoritm de inteligență artificială trebuie utilizat pentru a controla o aeronavă militară americană, potrivit Washington Post. „Este pentru prima dată când se întâmplă asta”, a declarat pentru publicație asistentul forțelor aeriene, Will Roper.

“Robotul” a fost inventat ca să pregătească armata să lucreze cu AI

Astfel, algortimul de AI a avut grijă de anumite sarcini foarte specifice și nu a controlat niciodată zborul efectiv al avionului sau, în special, al oricărui sistem de arme.

Algoritmul a fost însărcinat cu utilizarea senzorilor radar ai avionului pentru a căuta rachete care se apropiau și lansatoare de rachete. Pe tot parcursul zborului, algoritmul a avut control deplin pentru a direcționa senzorii.

Sistemul a fost conceput în mod intenționat, fără o suprascriere manuală, pentru a „provoca gândirea și învățarea în mediul de testare”, așa cum a declarat pentru Post un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, Josh Bendetti.

Algoritmul a folosit algoritmi disponibili public, dezvoltați de compania AI DeepMind. De asemenea, a folosit Kubernetes, un software deținut de Google, pentru a permite software-ului AI să funcționeze cu sistemele de computer de la bord ale avionului.

„Acest lucru este cu adevărat menit să șocheze Forța Aeriană și Departamentul Apărării în ansamblu, în ideea în care ia în serios că trebuie să punem accent de acum încolo pe AI”, a spus Roper pentru Post.

Cum vrea armata SUA să-și bulverseze adversarii. Tehnologia care ar putea ajuta soldații în război

Armata SUA dezvoltă o nouă tehnologie care poate păcăli adversarii care urmăresc semnalele electrice emise de echipamentul soldaților.

Urmărirea spectrului electromagnetic este deja un mod viabil de a monitoriza mișcările sau operațiunile combatanților prin preluarea semnalelor emise de dispozitivele de comunicație de departe.

Citește și: