”Războiul” de la moaștele Sfintei Parascheva arată că BOR este ”imună” la coronavirus

”Războiul” de la moaștele Sfintei Parascheva arată că BOR este ”imună” la coronavirus

La mai puțin de 24 de ore după ce autoritățile au confirmat că în 2020 nu va exista un pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, s-a întâmplat exact opusul.

”S-a evitat o escaladare a violenței”, au declarat membrii Jandarmeriei prezenți la eveniment. Autoritățile au încercat să mențină ordinea, să solicite datele din buletin celor care încercat să se apropie de moaște, dar, pur și simplu, nu au avut cu cine să discute. ”Credincioșii” au venit ca la război și erau gata să calce în picioare orice autoritate care le periclitează planul pentru ziua de ieri.

Aparent, s-a revenit ulterior l-a solicitarea buletinelor, dar în contextul în care Iași are unul dintre cele mai multe cazuri depistate de coronavirus, un focar este inevitabil. Nu mai puțin de 9500 de români s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, în contextul în care restaurantele și barurile sunt închise în oraș și sunt interzise evenimente private.

În teorie, a existat și o regulă conform căreia li se permite accesul la moaște doar locuitorilor orașului Iași. A căzut și aceea. „Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creştină. Toate măsurile luate azi (miercuri – n.r.) şi în zilele premergătoare pelerinajului au avut ca unic scop prevenirea răspândirii virusului. Mulţumim tuturor pelerinilor care au respectat măsurile de protecţie sanitară, dar nu puteam rămâne pasivi faţă de cei care puneau în pericol siguranţa celorlalte persoane prezente”, a declarat Alexandru Mormenchi, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, potrivit News.ro.

”Bună Ziua Iași” a confirmat că restricțiile referitoare la oameni din afara municipiului Iași au fost ridicate în preajma amiezi, iar sute de persoane s-au pus la coadă fără să fie din localitate.

Pe parcursul zilei, au avut loc incidente cu jandarmii, provocate de oameni nemulțumiți că nu fuseseră lăsați să se închine la moaște, nefiind din Iași. De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, scandând, printre altele: „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”.

Citește și: