Răsturnare de situație pentru toți românii care au bani de la bănci. Se întâmplă cu dobânzile și este fără precedent
Pe fondul stării de urgență, s-a schimbat dramatic și peisajul creditelor bancare. Conform ultimelor cifre, dobânzile practicate de bănci la credite au scăzut semnificativ în aprilie. Asta s-a întâmplat pe fondul reducerii ratelor interbancar. Dar dobânzile la depozite au rămas nemodificate.
În timpul stării de urgență, sute de mii de români au fost vizați atât de suspendarea, cât și încetarea contractelor de muncă. Mulți dintre ei au beneficiat de condițiile șomajului tehnic. Pe acest fond, creditarea a frânat puternic în aprilie, după cum notează Profit.ro. Scăderea cererii de credite vine peste o perioadă de relaxare a condițiilor monetare.
Aici ar trebui să știi că dobânda cheie a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, încă din 20 martie, un prim semnal dat de Banca Națională a României în contextul frânării economiei. Totodată, marja de câștig a băncilor pentru afacerile noi a scăzut sub 4% pentru prima oară în aproape 10 ani. S-a mai întâmplat însă ca marja afacerilor în sold să fie la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani.
Ce s-a întâmplat cu dobânzile în timpul crizei medicale?
Dobânda medie a pieței la creditele în lei în sold a scăzut cu 0,3% până la 6,65%. Asta s-a întâmplat în condițiile scăderii atât a dobânzilor pentru creditele populației, cât și a celor pentru firme. Totodată, e bine să știi că mai rău a scăzut rata medie de dobândă la creditele noi, de la 6,78% la 6,05%.
Astfel, a atins cel mai scăzut nivel de după decembrie 2018. Dobânda la creditele noi acordate populației a scăzut cu 1,15%, la 6,67%, în timp ce dobânda pentru creditele acordate firmelor a scăzut nesemnificativ, la 5,51%.
Totodată, datele actuale arată că Dobânda Anuală Efectivă (DAE) aferentă creditelor pentru consum a continuat să crească pentru a doua lună consecutiv (aprialie). Astfel, a ajuns la 10,74% în aprilie. Evoluția vine pe fondul unei contracții adânci a vânzărilor de credite de consum, ceea ce arată că vedem o ajustare nu numai pe partea de cererea de astfel de produse, dar și pe partea de ofertă, unde condițiile se înăspresc.
Nu în ultimul rând, mai trebuie reținut că dobânda medie la depozitele noi a crescut nesemnificativ, de la 2,08 la 2,1%. A venit însă ca urmare a creșterii ratei pentru remunerarea depozitelor societăților nefinanciare cu 0,1%, la 2,55%. Asta în timp ce dobânzile pentru economisirile populației au scăzut ușor, de la 1,78 la 1,76%.