07 dec. 2020 | 19:22

Queen’s Gambit de România: femeia care, în 1982, a devenit mare maestră internaţională

ACTUALITATE
Queen's Gambit de România: femeia care, în 1982, a devenit mare maestră internaţională

Netflix a dat lovitura cu seria limitată The Queen’s Gambit. E vorba unei orfane care devine mare maestră la șah și câștigă atât competițiile, cât și simpatia întregii lumi. Pe cât de excepțională e povestea personajului de altfel ficțional, pe atât de reale sunt poveștile femeilor care au excelat în lumea șahului. Și România nu face excepție.

The Queen’s Gambit e o serie limitată lansată de Netflix în urmă cu două luni. A reușit, în acest interval, să genereze un interes imens. A devenit, totodată, cea mai urmărită serie limitată și-a generat o creștere a interesului pentru jocuri de șah, pentru lecții de șah și chiar pentru istoria șahului. Personajul Beth din serial n-a existat niciodată.

Povestea ei e însă inspirată din cazurile a zeci de jucători și jucătoare de șah, de la ruși la americani și nu numai.

Dacă un astfel de serial ar fi realizat în România, personajul ar fi cât se poate de real: Elisabeta Polihroniade. S-a născut în aprilie 1935 (cu numele Elisabeta Ionescu) și a murit în ianuarie 2016. A fost o șahistă de renume internațional și profesoară pentru mii de oameni pasionați de șah.

Decenii întregi dedicate șahului de către Elisabeta Polihroniade

elisabeta-polihroniade sahista romania performanta (1)

Elisabeta Polihroniade a debutat în lumea șahului și competițiilor de rang înalt în 1954, când s-a clasat direct pe locul al treilea în Campionatul Naţional de Senioare al României. Doar șase ani mai târziu a devenit maestră internaţională.

Apogeul a fost atins în 1982, când a dobândit titlul de mare maestră internaţională. Din 1986, a fost arbitru internaţional.

Mai interesant e că între anii 1972-1977, a participat la Campionatul Mondial de şah feminin prin corespondenţă. Chiar și așa a reușit, în 1976, clasarea pe locul al patrulea. Acestea sunt doar câteva coordonate din viața celei mai cunoscute şahiste din România.

Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deţine zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Şah, individual sau cu echipa. Ca pregătire educațională, este licenţiată a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti. Iar prima sa medalie olimpică de aur a obținut-o în 1968.

Cinci ani mai târziu a devenit campioană europeană, la egalitate de puncte cu sovietica Nona Gaprindaşvili şi unguroaica Maria Ivanka. Iar în 1987 a fost campioană internaţională a Australiei, la egalitate de puncte cu unguroaica Zsuzsa Polgar.

elisabeta-polihroniade sahista romania performanta (1)

Pe plan local, Elisabeta Polihroniade a fost campioana României la şah în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977. A condus şi editat „Revista Română de Şah – Gambit”, din anul 1994. Tot în 1994, a fost aleasă secretar general al Asociaţiei Mondiale a Scriitorilor de Şah.

În 1995, a fost aleasă vicepreşedinte al Federaţiei Române de Şah, realeasă în funcţie trei ani mai târziu. A fost vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale a Şahului Şcolar. În 1998, a primit titlul de membru de onoare al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), pentru merite deosebite în dezvoltarea şahului în lume. A fost membru activ în trei comisii ale FIDE.

elisabeta-polihroniade sahista romania performanta (2)

A înfiinţat, în 1999, Fundaţia de Şah „Gambit – Elisabeta Polihroniade” şi, împreună cu Anatoli Karpov, „Şcoala Internaţională cu Şah”, care le poartă numele.

Din pasiunea ei le-a transmis și altora și i-a ajutat să se pregătească și să se perfecționeze în acest sport. Elisabeta Polihroniade a semnat mai multe cărţi de specialitate, adresate iubitorilor şahului, scrise în diferite maniere literare. Printre acestea, se numără: ”Şahul pentru toţi”, ”64 premii de frumuseţe în şah”, ”Campionii de şah ai lumii”, ”Olimpiadele în alb şi negru” şi ”Primii paşi în şah”.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele