21 ian. 2020 | 18:25

Românul care a câștigat la CEDO dreptul să înjure Guvernul

ACTUALITATE
Românul care a câștigat la CEDO dreptul să înjure Guvernul
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul deceniu a fost marcat de multe proteste în România. Statul a încercat să oprească aceste mișcări prin diverse metode. Dar, acum, e bun de plată.

Cele mai recente proteste de amploare din România au fost declanșate de celebra Ordonanță 13. La ceas de seară, Guvernul condus în 2017 de Sorin Grindeanu a adoptat o OUG care mutila legile justiției și-i scăpa pe mulți politicieni de dosarele penale. Primul pe lista celor care erau „albiți” era Liviu Dragnea.

Sute de mii de oameni au ieșit ulterior în stradă. Au fost mișcări de stradă similare celor din 2012, când, de asemenea, oamenii au ieșit în stradă. Scânteia de la acea vreme a fost reprezentată de un set de reforme în domeniul sănătății, promovat de Guvernul Boc.

Unul dintre protestatarii care au ieșit în 2012 în stradă a fost amendat de jandarmi pentru că a scandat lozinci antiguvernamentale. A considerat că i s-a făcut o nedreptate, așa că s-a adresat CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Și a câștigat.

Protestatarul care a învins România la CEDO

Bărbatul care s-a adresat CEDO este Mircea Chitic. Bucureşteanul a fost sancţionat pentru tulburarea ordinii publice pentru că s-a alăturat unui miting antiguvernamental în data de 15 ianuarie 2012. Practic, jandarmii l-au amendat pentru că a strigat, după miezul nopţii, sloganuri împotriva regimului politic.

El a contestat amenda şi judecătorii europeni au înlocuit amenda cu avertisment. Nemulţumit, el a contestat mai departe hotărârea la Curtea de la Strasbourg.

”Judecătorii europeni au constatat că acţiunile domnului Chitic sunt o formă de manifestare a opiniilor sale politice. Nu a existat vreo dovadă că ceea ce scanda reclamantul era jignitor, că viza viaţa privată, onorarea sau reputaţia unei persoane, ori că a incitat la violenţă sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiţi indivizi. Prin sloganurile sale, reclamantul a susţinut criticile împotriva celor aflaţi la putere. Or, politicienii trebuie să aibă un grad mai mare de toleranţă la criticile care îi vizează pe ei decât persoanele fizice obişnuite. Mai mult, zgomotul făcut de domnul Chitac a fost acoperit de zgomotul făcut de ceilalţi participanţi la demonstraţie şi nu există vreo dovadă că cei din zona au fost deranjaţi de acţiunile reclamantului”
Asociația VeDem Just

Ca urmare, România a fost sancționată pentru încălcarea art. 10 CEDO privind libertatea de exprimare. Acum, statul român e bun de plată. Trebuie să-i plătească protestatarului suma de 5,000 de euro, daune morale. Judecarea procesului a durat șase ani şi jumătate.