Proiect PSD: de ce vrea să le permită polițiștilor să te țină la secție chiar și 8 ore

Proiect PSD: de ce vrea să le permită polițiștilor să te țină la secție chiar și 8 ore

Pe perioada stării de urgență, Poliția a avut puteri sporite, iar legea i-a permis să împartă amenzi în stânga și-n dreapta, mai mult sau mai puțin justificate. Acum, PSD ar vrea să forțeze lucrurile și să le ducă mai departe.

Pe perioada stării de urgență, forțele de ordine au fost în alertă, tocmai pentru a se asigura că lumea respectă restricțiile impuse de autorități. Dar nu toată lumea a făcut-o, motiv pentru care valoarea amenzilor date în ultima perioadă se ridică la zeci de milioane de euro.

De asemenea, au existat și informații potrivit cărora șefii din Poliție ar pune presiune pe subalterni pentru a da cât mai multe amenzi. Între timp, mai mulți lideri ai PSD, printre care și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, ar vrea o lege și mai aspră de atât. Sau mai clară, depinde cum vrei să o interpretezi.

Ar vrea, de exemplu, ca o persoană condusă la secție pentru verificări să nu poată părăsi sediul decât după 8 ore. Sau, altfel spus, să nu poată fi reținută mai mult de opt ore.

PSD propune o limită de 8 ore pentru reținerea la secția de Poliție

În prezent, legea le permite polițiștilor să te conducă la secție în câteva situații: dacă nu ți-a fost stabilită identitatea, dacă documentele prezentate ar putea fi false sau dacă, din cauza comportamentului, polițiștii decid că e nevoie să te încătușeze și să te ducă la secție pentru verificări suplimentare, după cum scrie Profit.ro.

Important de spus că legea spune acum că verificările la sediul poliției se realizează de îndată. Social-democrații vor acum, de fapt, să dea o valoare acestui de îndată.

Proiectul asumat de lideri PSD precum Florin Iordache, Niculae Bădălau și Paul Stănescu vine cu un interval de timp de 8 ore, pe care-l poți citi în ambele direcții. Fie permite Poliției să te țină până la 8 ore în Secția de Poliție, fie, din contră, nu le mai permite polițiștilor să te țină mai mult de opt ore acolo.

Iată ce spun inițiatorii:

”Având în vedere nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere numărului infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică, apreciem că este utilă această intervenție legislativă cu scopul întăririi încrederii în polițiștii români”, susțin cei de la PSD.

Cum spuneam, proiectul înlocuiește acea sintagmă ”de îndată” cu ”cel mult 8 ore”.  Partea luminoasă e, dacă proiectul trece, că polițiștii nu mai pot abuza și trebuie să-ți dea drumul în 8 ore, dacă n-au dovezi împotriva ta. Partea mai puțin luminoasă e se pot naște și abuzuri prin faptul că te pot ține până la 8 ore, chiar dacă au constatat, să zicem, după nici o oră că ești în regulă.

Citește și: