Cea mai proastă veste pentru Firea și programul ei de testare: testele pentru anticorpi ar da greș în 50% dintre cazuri
Primăria Capitalei are în derulare un program de testare al Bucureștenilor care folosește teste de tip anticorpi pentru stabili gradul de imunizare al populaţiei. Noi informații oferite de CDC arată că, de fapt, acestea sunt mai puțin precise decât se credea inițial.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite menționează că testele pentru anticorpi, folosite pentru a determina dacă o persoană a fost infectată cu SARS-CoV-2 ar putea da greș în aproximativ jumătate din cazuri.
Aceasta ar fi o veste proastă pentru Primăria Capitalei, care derulează în prezent un program de testare a bucureștenilor cu astfel de teste pentru anticorpi.
Gabrielei Firea spunea, la startul campaniei, că „acest test va fi, cu siguranță, de bun augur, va fi necesar, pentru că aceste rezultate le vom transmite către toate autoritățile naționale, iar măsurile de relaxare, care se vor putea lua în România și în București, vor fi în cunoștință de cauză”.
Totuși, CDC susține acum complet opusul. Potrivit noilor informații de pre site-ul Centrului, testele pentru anticorpi nu ar fi suficient de precise, cu atât mai puțin pentru a putea fi folosite în luare de decizii legislative importante.
Ce mai spune CDC despre testarea folosind teste pentru anticorpi
Există două tipuri de teste COVID-19: testele moleculare, care pot identifica persoanele cu infecții active, chiar și atunci când nu au simptome, și testele anticorpi (sau testele serologie) care indică dacă o persoană a fost infectată la un moment dat în trecut.
Acum, CDC susține că testele cu anticorpi nu sunt capabile să determine cu precizie maximă dacă infivizii au fost cu adevărat infectați cu noul coronavirus.
Rezultatele finale sunt și mai puțin precise în statele cu puține cazuri de COVID-19. Testele dau rezultate mai precise dacă boala testată este frecventă în cadrul unei populații. Dacă o infecție a afectat doar un procent mic dintre persoanele testate, chiar și o marjă foarte mică de eroare în ceea ce privește teste pentru anticorpi va cântări, de fapt, mult mai mult.
De exemplu, dacă doar 5% din populația testată are virusul, un test cu o precizie de peste 90% poate tot rata cam jumătate din cazuri.
De asemenea, o altă problemă e că nu putem ști cu siguranță dacă persoanele care, într-adevăr, au dezvoltat anticorpi pentru noul virus vor fi și protejate pe viitor de o nouă infecție, spun experții centrului. „Testarea serologică nu trebuie utilizată pentru a determina starea de imunitate la indivizi până când nu este stabilită prezența, durabilitatea și durata imunității”, spune CDC.
Ce presupune programul de testare din București
Planul Primăriei Capitalei este să testeze cu teste de tip anticorpi o porțiunea de 10.500 din populația Bucureștiului. Scopul programului, potrivit, Gabrielei Firea, este să stabilească cam ce procent de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 și, mai concret, care ar fi gradul de imunizare din Capitală.
„Acest test va fi, cu siguranță, de bun augur, va fi necesar, pentru că aceste rezultate le vom transmite către toate autoritățile naționale, iar măsurile de relaxare, care se vor putea lua în România și în București, vor fi în cunoștință de cauză. Vom afla adevărul, realitatea, vom știi exact cum a circulat coronavirusul de tip nou în Municipiul București. Așa cum vă spuneam, în câteva momente vă vom arăta la modul concret cum se va desfășura testarea de tip anticorp”, a declarat Gabriela Firea