12 nov. 2020 | 13:45

Profesorii, cu mâna întinsă la Guvern pentru cea mai absurdă cerere: ce e sporul de radiații

ACTUALITATE
Profesorii, cu mâna întinsă la Guvern pentru cea mai absurdă cerere: ce e sporul de radiații

Școala românească, în mare parte cu o programă depășită și cu o mentalitate asemenea, s-a trezit în situația de a se adapta vremurilor. Din păcate, profesorii sunt primii care demonstrează că nu vor sau că nu pot să facă asta.

Din cauza pandemiei de coronavirus, multe regiuni au intrat în scenariul roșu, iar cursurile s-au mutat treptat în online. Între timp, Guvernul a luat decizia să închidă toate școlile de la nivel național. Deși se vorbea de acest scenariu încă din vară, puține școli au fost pregătite. Sigur că există probleme mari de finanțare, dar adevărul este și că mulți profesori nu-s de fapt pregătiți pentru așa ceva. Și nici nu vor fi vreodată.

Mulți dintre ei nu știu nici măcar să deschidă un laptop sau să trimită un email. Vin, în schimb, cu solicitări cel puțin absurde. Una dintre ele se referă la acordarea unui spor de radiații.

De ce vor profesorii spor de radiații

Într-o scrisoare deschisă acordată Guvernului, FSLI – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – cere majorarea salariilor profesorilor la nivelurile prevăzute pentru anul 2022. Dar asta nu e tot.

În scrisoare se face referire și la acordarea unui spor pentru condiții de muncă și expunere la radiații. Profesorii invocă, așadar, faptul că lucrează online și sunt afectați din cauza dispozitivelor electronice folosite la predare.

„Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv on-line, ceea ce va presuoune o perioada îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în actvitatea profesională. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificare HG nr.34/2018 astfel încât să fie prevăyut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea saricinilor de serviciu, utilizează dispozitive electronice”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ mai solicită Executivului ca prin bugetul pentru anul 2021 să fie alocate Ministerului Educaţiei fondurile necesare pentru cumpărarea laptop-urilor şi tabletelor pentru profesori şi elevi.

Federația insistă ca în bugetul pentru anul următor să fie prevăzuţi banii pentru majorarea salariilor de bază ale personalului didactic la nivelurile prevăzute pentru anul 2022 în Legea salarizării unitare (nr. 153 din 2017).