23 apr. 2020 | 10:20

Primul studiu pe persoanele vindecate de coronavirus care s-au reîmbolnăvit: concluzia coreenilor

ACTUALITATE
Primul studiu pe persoanele vindecate de coronavirus care s-au reîmbolnăvit: concluzia coreenilor

De la începutul pandemiei, cercetătorii nu au fost siguri dacă persoanele infectate și vindecate de coronavirus se mai pot îmbolnăvi din nou. Cercetătorii din Coreea de Sud au un răspuns definitiv.

La nivel global, Coreea de Sud a fost un exemplu, din pricina modului aproape perfect în care a reacționat la pandemie, cum a reușit să oprească răspândirea virusului la scară largă și cum a implementat imediat testarea la scară largă. Cea mai nouă provocare cu care se confruntă coreenii constă în analizarea corectă și coerentă a persoanelor care au contractat din nou virusul Covid-19, după ce s-au vindecat deja.

Pacienții care au ieșit din nou pozitiv la testele pentru noul coronavirus, după ce s-au însănătoșit în urma primei manifestări a bolii, par să fie mult mai puțin infecțioși a doua oară, au informat miercuri autoritățile din Coreea de Sud, potrivit Reuters. 

Coreea de Sud se află de mult timp pe o pantă descendentă a numărului de cazuri depistatea în fiecare zi. Cu toate acestea, oficialii KCDC (Centrul coreean pentru controlul și prevenirea bolilor) investighează cu atenție numărul tot mai mare de oameni depistați a doua oară cu coronavirus, după ce au fost certificați ca fiind vindecați.

Partea bună este că cei care s-au reîmbolnăvit, în număr de 180 depistați până în prezent, nu au mai îmbolnăvit pe altcineva. „Asta înseamnă că virusul în cazurile de recidivă au infecțiozitate puțină sau deloc”, a explicat directorul KCDC, Jeong Eun-kyeong.

Pentru a fi siguri că un bolnav este sau nu vindecat complet, coreeni au schimbat procedura de testare. În prima fază, au fost folosite teste bazate pe reacţia de polimerizare în lanţ (polymerase chain reaction – PCR) pentru cazurile suspecte. Acum, investigându-i pe cei care par să sufere de o recidivă după ce s-au însănătoșit deja de Covid-19, KCDC prelevă culturi ale virusului, un proces ce durează mai mult de două săptămâni până se obțin rezultate sigure.
Chiar dacă începe să se tragă concluzii clare în cazul bolnavilor de coronavirus care s-au reîmbolnăvit, există mai multe ipoteze legate de modul în care au recontractat boala. Printre posibilele explicații sunt reinfectarea, recidivarea sau testarea cu rezultate inconsecvente, spun experții, iar Jeong a declarat că e posibil mai degrabă ca virusul să se fi „reactivat” decât pacienții să se fi reinfectat.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele