13 nov. 2020 | 15:23

Primii pasageri au trecut cu bine testul în cel mai ciudat sistem de transport

ACTUALITATE
Primii pasageri au trecut cu bine testul în cel mai ciudat sistem de transport

Hyperloop-ul de la Virgin a făcut prima călătorie transportând pasageri, într-un test despre care compania a susținut că reprezintă un pas major pentru tehnologia “revoluționară” capabilă să transporte oameni la 1.000 de kilometri pe oră.

Hyperloop este destinat transportului pasagerilor în cabine mici printr-un tub vid – ca niște boabe într-o păstaie, doar că la viteze incredibile – susținând că ar putea revoluționa călătoriile de mare viteză.

Virgin spune că Hyperloop va putea atinge viteze maxime de 1.080 de kilometri pe oră, proiectând o călătorie de 45 de minute de la Los Angeles la San Francisco. În plus, nici nu va produce emisii de carbon.

Experiența este cu adevărat unică

Dar până acum, tehnologia, propusă pentru prima dată de excentricul magnat al tehnologiei americane Elon Musk în 2012, nu fusese testată cu oamenii de la bord.

Doi angajați Virgin au făcut călătoria de 500 de metri într-un vehicul cu două persoane în doar 15 secunde într-un loc de testare din deșertul Nevada.

pasageri hyperloop

Unul dintre pasageri, Sara Luchian, a declarat pentru BBC că a simțit călătoria ca fiind “entuziasmantă atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic” și nu a raportat niciun disconfort.

Odată ce vor fi utilizate în mod obișnuit, “păstăile” Hyperloop vor putea transporta până la 28 de persoane în același timp, spune Virgin. Iar modele mai mari pentru mutarea mărfurilor, sunt deja în curs de dezvoltare.

Virgin a strâns pentru Hyperloop peste 400 de milioane de dolari, în mare parte de la CEO-ul companiei Richard Branson și compania de logistică DP World, care este deținută de guvernul din Dubai. Virgin face parte dintr-o serie de companii care lucrează pentru dezvoltarea tehnologiei.

Dar, în timp ce Branson a salutat duminică succesul “revoluționarului” Hyperloop, preocupările au început să apară în rândul dezvoltatorilor cu privire la cât de sigură ar fi tehnologia.

Un cercetător de la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia a susținut că viteza mare implicată ar putea transforma Hyperloop într-o “plimbare în vomă” – primii doi pasageri au fost lipsiți de această neplăcere, însă.