07 ian. 2020 | 12:14

Previziuni la început de an: ce se întâmplă cu economia României în 2020

ACTUALITATE
Previziuni la început de an: ce se întâmplă cu economia României în 2020
Inquam Photos / Ilona Andrei

La început de an, se fac estimări și previziuni. Unele se îndeplinesc, altele nu. Iar perspectivele legate de economia României nu-s dintre cele mai bune.

România a trecut printr-un an 2019 extrem de dificil din punct de vedere politic. Și, cum era normal, economia a fost greu încercată. Au fost două runde de alegeri – europarlamentare și prezidențiale, a căzut Guvernul Dăncilă, a venit Guvernul Orban.

Pe final de an, liberalii au acuzat și găurile pe care guvernarea PSD le-a lăsat în buget. Iar acest dezastru trebuie gestionat acum. Economiștii nu sunt prea optimiști cu privire la economia României în acest an. Mai ales că nici contextul internațional nu e unul favorabil.

Ce se întâmplă cu economia României în 2020

Unul dintre economiștii care vorbesc despre decelerarea economiei pe termen scurt este Andrei Rădulescu, director în cadrul Banca Transilvania. El susține că principalii investitori și-ar putea consolida, anul acesta, prezența în România. Din acest motiv, nivelurile deficitelor și dependența de finanțare externă vor fi scăzute comparativ cu perioada anterioară crizei.

Dar e posibil ca asta să nu dureze mult.

România e încă atractivă și pentru că forța de muncă din țara noastră e ieftină în comparație cu alte state membre UE. Dar există un pericol care pândește după colț: se numește inflație. Presiunile inflaționiste vor române ridicare pe termen scurt, apreciază economistul Banca Transilvania.

E posibil ca Guvernul să se împrumute mai scump anul acesta, având în vedere provocările în ceea ce privește echilibrul macroeconomic.

Ce se întâmplă cu euro în 2020?

Analiștii de la UniCredit Bank au previziuni chiar și mai sumbre decât cele ale economistului BT. Un raport trimis investitorilor arată că prognoza băncii pentru creşterea economică a României în 2020 este de doar 2,6%.

Este cea mai pesimistă prognoză de până acum și perspectivele nu-s dintre cele mai bune nici pentru moneda națională. E posibil ca leul să se deprecieze, iar cursul euro/leu ar putea ajunge până la finalul anului la peste 4,85 lei.

„Avem un început calm de an în România, cursul leu-euro a închis anul sub 4,78 lei şi nu a derapat semnificativ până acum. Ratele ROBOR au crescut în a doua jumătate a anului din cauza plăţilor consistente efectuate înainte de sfârşitul anului, dar se aşteaptă să se recupereze, deoarece lichiditatea disponibilă va depăşi piaţa monetară“, scriu economiştii de la UniCredit.

Guvernul se declară optimist și insistă pe o creștere economică de 4,1% în acest an. Numai că totul depinde și de contextu internațional. Economia mondială a atins deja cel mai lung ciclu de creștere și mulți economiști vorbesc despre o recesiune iminentă.

Dacă va fi o reașezare la nivel mondial, evident că ea se va simți și-n România. Dacă economia e solidă, atunci șocul nu va fi atât de mare. În caz contrar, deranjul poate fi resimțit puternic.