12 iun. 2020 | 19:31

Prețurile la pompă o iau din nou razna: cât au ajuns să coste benzina și motorina

AUTO
Prețurile la pompă o iau din nou razna: cât au ajuns să coste benzina și motorina

A fost o perioadă bună de timp în care prețul petrolului a continuat să scadă accelerat. Pe cale de consecință, benzina și motorina s-au ieftinit. Dar situația asta la pompă nu putea dura la nesfârșit.

Benzina și motorina s-au ieftinit puternic în România de la începutul pandemiei. Litrul de carburant standard a scăzut sub 4,5 lei la majoritatea stațiilor de alimentare din țară. Numai că, după cum spuneau analiștii, n-a durat mult și prețul petrolului a început să-și revină.

Odată cu relaxarea restricțiilor în majoritatea țărilor, cererea a început să crească. Și, pe cale de consecință, și prețurile.

Cât costă benzina și motorina în România

OMV Petrom, spre exemplu, a scumpit pentru a treia zi consecutiv carburanții. Au mai fost adăugați 3 bani pe litri, iar tendința e de creștere și-n următoarele zile. Per total, de la începutul săptămânii, Petrom a mai adăugat vreo 10 bani pe litru.

Acum, benzina standard costă undeva la 4,3 – 4.4 lei, iar motorina a depășit 4,5 lei la cele mai multe stații de alimentare.

Chiar și așa, cererea internă de carburanți se va reduce anul acesta cu aproximativ 20 de procente. Din cauza pandemiei de coronavius, există mari incertiduni la nivel global. Nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, dar e clar că economia va avea de suferit. Și, din acest motiv, cererea n-are cum să crească puternic.

Luna trecută, spre exemplu, Reuters remarca faptul că zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină și combustibil pentru avion erau ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa. Încărcătura nu mai poate fi descărcată, tocmai pentru că facilitățile terestre de depozitare sunt la capacitate maximă. Depozitele sunt pline pentru că cererea pentru țiței a scăzut considerabil.

Specialiștii cred că cererea globală de petrol ar urmă să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizarii economiei mondiale.