18 mai 2020 | 09:55

Prețurile la iPhone și Pixel ar putea crește, din cauza amenințărilor lui Donald Trump: ce s-a schimbat

ACTUALITATE
Prețurile la iPhone și Pixel ar putea crește, din cauza amenințărilor lui Donald Trump: ce s-a schimbat

Fixația președintelui american de a muta producția giganților americani din tech din China în SUA ne-ar putea costa mult, pe toți. Din păcate, un asemenea proiect este foarte aproape de legiferare.

Companii precum Apple sau Google, deși au sediul comercial în SUA, aproape de fiecare dată, își produc hardware-ul în China. Așa a fost aproape întotdeauna. Donald Trump are însă un proiect pentru a schimba această situație. Vrea să penalizeze prin taxare semnificativă importul de produse realizate în China, indiferent pentru cine sunt făcute.

Astfel, s-ar putea să nu mai fie rentabil pentru companii precum cea condusă de Tim Cook să-și aducă terminalele din China, ci să le producă local în Statele Unite ale Americii. Acest proiect legislativ a fost confirmat de mai mulți oficiali americani și se pare că este destul de aproape de materializare.

Întrebat dacă va oferi reduceri de taxe pentru cei care își mută producția în SUA, Donald Trump a evitat un răspuns direct. În schimb, a insistat pe faptul că asta este ceea ce companiile ar trebui să facă pentru guvernul american.

Este important de reținut că actualul președinte american a impus încă din primul an de mandat o taxare sporită a produselor care vin din China. Din acel moment, companiile americane au înregistrat pierderi de aproximativ 46 de miliarde de dolari până în prezent. Trăgând însă linie în privința consecințelor războiului comercial de câțiva ani dintre SUA și China, costul total estimat este mult mai mare, aproximativ 370 de miliarde de dolari.

Din cauza pandemiei de coronavirus, frustrarea lui Donald Trump pe chinezi s-a amplificat, în contextul în care, pentru o perioadă destul de mare, au încetat toate importurile din China. La momentul respectiv, președintele SUA a fost citat ca afirmând că ideea de lanțuri de furnizori este stupidă și că toată producția ar trebui mutată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele