18 ian. 2020 | 12:34

Povestea starului din fotbal care a ajuns „să facă” Uber în SUA

ACTUALITATE
Povestea starului din fotbal care a ajuns

Mulți fotbaliști aleg să rămână în domeniu chiar și după ce „atârnă” ghetele-n cui. Nu e și cazul unui fost star din Turcia, care supraviețuiește din meseria de șofer de Uber în SUA.

Cariera unui sportiv e, de regulă, dedicată acelui domeniu chiar și după retragerea din activitate. Fotbaliștii devin antrenori sau managerii unor școli în care cresc viitoarele vedere ale acestui sport. Alții ajung în conducerea unor foruri organizatorice sau se implică pentru promovarea sportului alegând calea politică.

Nu este și cazul lui Hakan Sukur, fost star internațional, jucător al naționalei Turciei și pentru cluburi de fotbal din Italia și Anglia. El trăiește acum în Statele Unite și lucrează ca șofer de Uber pentru a se putea întreține. Iar povestea lui e mult mai interesantă decât ai crede.

Și are legătură cu regimul aflat acum la putere în Turcia, controlat de președintele Recep Tayyp Erdogan.

Cine e Hakan Sukur

Dacă ți-ai trăit adolescența după anii 2000, e imposibil să nu fi colecționat cartonașe cu fotbaliști. Și e imposibil ca printre acești sportivi să nu se fi regăsit și Hakan Sukur, o vedetă a fotbalului la acea vreme.

E cunoscut, între altele, pentru că a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatului Mondial. Se întâmpla în 2002, când Turcia, echipa la care activa Sukur, a deschis scorul împotriva jucătorilor din Coreea de Sud după doar 11 secunde grație golului său. Pentru naționala Turciei, a înscris nu mai puțin de 51 de goluri și a jucat 112 partide.

Între 1987 și 2008, fostul fotbalist a jucat pentru Galatasaray, dar și pentru alte echipe ale Europei: Inter Milano (Italia) și Blackburn Rovers (Anglia). După ce s-a retras din fotbal, însă, a decis să intre în politică.

O decizie pe care avea să o regrete mai târziu.

A lăsat fotbalul pentru politică

Hakan Sukur a câștigat un mandat de parlamentar în partidul lui Recep Tayyp Erdogan, actualul președinte al Turciei, formațiune denumită AKP – Justiţie şi Dezvoltare. Erdogan chiar a fost prezent la nunta fostului fotbalist cu prima soție.

Chiar și așa, însă, fostul sportiv avea legături și cu clericul Fethullah Gulen, un opozant al lui Erdogan. Situația l-a forțat pe Sukur să renunțe la mandatul de parlamentar. Imediat după, însă, au început problemele, iar autoritățile turce au început să-i pună bețe în roate. Într-un interviu acordat New York Times, în 2018, fostul internațional spunea că, imediat după demisie, s-a confruntat cu „probleme administrative”.

Dădea de înțeles, de fapt, că regimul Erdogan nu-l mai agreează. Așa că a decis să părăseacă Turcia. În 2015, a luat un zbor spre California, unde și-a deschis o cafenea.

Dar viața sa din SUA, unde locuia cu soția și cei trei copii, a fost dată peste cap în 2016, odată cu revolta din Turcia, catalogată drept o tentativă de lovitură de stat la adresa regimului Erdogan. Regimul a considerat că totul a fost orchestrat de clericul Gulen, aflat în SUA.

Adică cel cu care avea legături și fostul fotbalist.

Mandatul de arestare

Hakan Sukur e șofer de Uber în SUA

Hakan Sukur e șofer de Uber în SUA

După tentativa nereușită de lovitură de stat, regimul Erdogan a început să se răzbune. Pe numele fostului fotbalist a fost emis un mandat de arestare, iar autoritățile turce l-au numit membru al organizației „teroriste” conduse de Fethullah Gulen. Tatăl lui Sukur, care încă locuia în Turcia, a fost arestat și încarcerat pentru aproape un an de zile.

Agenția de presă din Turcia (Anadolu), apropiată regimului, scria despre fostul fotbalist că trăiește în SUA într-o casă de trei milioane de dolari, într-una dintre cele mai bogate zone din San Francisco. Sukur susține, însă, că regimul Erdogan i-a confiscat toate proprietățile și i-a pus sechestru pe toate afacerile din țara natală.

În prezent, Hakan Sukur are 48 de ani, e colaborator Uber și mai trăiește și din vânzarea de cărți.

„Nu mi-a mai rămas nimic, Erdogan mi-a luat totul: dreptul la libertate, la muncă și la liberă exprimare”, a spus fostul fotbalist.