18 aug. 2020 | 12:08

Materialul care poate transforma apa sărată în apă potabilă în câteva minute

ACTUALITATE
Materialul care poate transforma apa sărată în apă potabilă în câteva minute

Tehnologia creată pentru a transforma apa de mare sărată sau apa salmastră în apă potabilă, sigură și curată are potențialul de a transforma milioane de vieți în întreaga lume.

Din acest motiv, oamenii de știință lucrează să descopere cât mai multe metode prin care se poate realiza acest lucru. Acum, inovația vine din partea cercetătorilor australieni. Aceștia au dezvoltat o metodă care utilizează compuși organometalici și lumina solară pentru a purifica apa în doar o câteva minute, mult mai rapid decât tehnicile existente.

Este ieftin, stabil, este reutilizabil și produce apă care respectă standardele Organizației Mondiale a sănătății (OMS) pentru desalinizare, transmite Science Alert.

Potrivit OMS, la nivel global, aproximativ 785 de milioane de persoane nu dispun de o sursă apropiată de apă potabilă. Numărătoarea a fost făcută luând în considerare distanțe de cel puțin jumătate de oră de mers pe jos față de locuință. Pe măsură ce criza climatică se menține, această problemă se înrăutățește.

Prin utilizarea noii metode, pot fi produși aproximativ 139.5 litri de apă curată pe zi dintr-un kilogram de material organometalic.  Acest lucru este extrem de semnificativ și ar putea contribui la salvarea multor vieți puse în pericol de penuria de apă potabilă.

Lumina soarelui curăță apa

După doar patru minute de expunere la lumina solară, materialul eliberează toți ionii de sare acumulați. Echipa din spatele noului proces declară că metoda oferă mai multe îmbunătățiri față de tehnicile existente de desalinizare.

„Procesele de desalinizare termică prin evaporare sunt mari consumatoare de energie, iar alte tehnologii, cum ar fi osmoza inversă, au o serie de dezavantaje, inclusiv un consum ridicat de energie și utilizarea substanțelor chimice pentru curățarea membranelor și declorinarea”, declară Huanting Wang, inginerul chimic al Universității Monash.

“Lumina soarelui este cea mai abundentă și regenerabilă sursă de energie de pe Pământ. Dezvoltarea unui nou proces de desalinizare bazat pe absorbție și utilizarea soarelui pentru regenerare oferă o soluție eficientă din punct de vedere energetic și durabilă din punct de vedere ecologic pentru desalinizare”, a explicat acesta.

Încă nu este clar cât de aproape sunt cercetătorii de a-și pune sistemul în practică, dar este încurajator să vedem o altă abordare testată, împreună cu cele care utilizează lumina ultravioletă, filtrele de grafen, precum și lumina soarelui și hidrogelurile.