Acum poți să arzi fier pentru a crea combustibil, chiar și pentru o fabrică de bere
O fabrică de bere din Țările de Jos face istorie în ceea ce privește protecția mediului folosind un ciclu de ardere a fierului drept combustibil pentru cuptorul său.
Royal Swinkels Family Brewers lucrează cu Universitatea de Tehnologie Eindhoven și cu un think tank tehnologic numit Metal Power pentru economia circulară în ceea ce privește arderea fierului.
“Fierul acționează ca un fel de baterie curată pentru procesele de ardere, încărcându-se prin unul dintre mai multe mijloace, inclusiv electroliza, și descărcându-se în flăcări și căldură”, relatează New Atlas.
Cum funcționează procesul?
Fierul este ars în cuptoare, îndeplinind o cerință esențială a industriei pentru căldură ridicată, care nu poate fi îndeplinită în cazul multor altor resurse regenerabile.
Din acest proces, rezultă deșeuri de rugină, care sunt reintroduse în ciclul de reciclare și transformate în particule de fier gata de reutilizare pentru ardere, prin eliminarea particulelor de oxigen.
“Pudra de fier este ușor de transportat și poate fi reciclată. Dacă ardeți pulbere de fier cu gaze fierbinți pentru a conduce o turbină sau un motor, rezultă pulbere de rugină. Folosind hidrogenul produs din surplusuri de electricitate din surse durabile îl transformați din nou în pulbere de fier. În acest proces, extrageți oxigenul din particulele de rugină”, a explicat Niels Dean, cercetător al Universității Eindhoven, într-o declarație din februarie.
Cercetătorii explică, de asemenea, de ce acest lucru nu a fost cu adevărat explorat înainte în sectorul comercial.
Este simplu: combustibilii fosili au fost combinația potrivită, fiind o resursă destul de abundentă și relativ ieftină pentru a domina piața energiei timp de decenii.
Chiar și astăzi, pulberea de fier este o soluție pentru care foarte puțini furnizori din întreaga lume optează. Producția ar trebui extinsă pentru o utilizare mai largă a energiei.
Fabrica de bere Bavaria din Țările de Jos, deținută de Royal Swinkels și operată de peste 300 de ani, spune că este prima afacere din lume care începe să folosească un cuptor ciclic de ardere a fierului.
“Ca o afacere de familie, investim într-o economie durabilă și circulară, deoarece gândim în termeni de generații, nu de ani”, spune Peer Swinkels, CEO Royal Swinkels.
Guvernul Țărilor de Jos a introdus o cronologie strictă pentru a elimina treptat utilizarea gazelor naturale până în 2022. Acest lucru i-a stimulat pe cercetători să găsească o cale total diferită –ciclul fierului creează căldură prin ardere, totuși arderea este mai curată și rezultatele sunt reciclabile.
Pentru industriile care necesită căldură ridicată, electricitatea și căldura din arderea fierului sunt o versiune a viitorului.