Poți amâna plata utilităților? Parlamentarii au dat votul pe legea amânării facturilor

Poți amâna plata utilităților? Parlamentarii au dat votul pe legea amânării facturilor
Sursa foto: Imagine din arhivă când parlamentarii erau la Parlament. Acum votează de la distanță.
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
17:34 03.04.2020

După amânarea ratelor a fost votată și legea pentru amânarea facturilor la utilități. Decizia finală e acum la președintele Klaus Iohannis.

Legea care a fost votată de Parlament pe 3 aprilie prevede și scutirea firmelor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS şi CASS). Conform acesteia, plata facturilor la utilități ar putea fi amânată pentru cel mult 3 luni, spre deosebire de cele 9 luni pentru plata ratelor. Ce urmează acum e ca legea să ajungă la Iohannis pentru promulgare sau întoarcere în Parlament.

În ce condiții ar putea fi amânate plățile facturilor pentru utilități?

Amânarea facturilor la utilităţi este posibilă doar dacă cererea e depusă de cineva afectat de măsurile impuse de autorităţi pe perioada stării de urgenţă. Practic, cum e cazul cu amânarea ratelor, dacă oamenii sunt afectați direct sau indirect. Totodată, se califică și cei care au activitatea oprită sau venituri şi încasări diminuate cu minimum 15% în luna în curs faţă de media ultimelor două luni.

Facturilor care ar putea fi amânate sunt cele pentru apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile.

La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei. Nu li se vor percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere, notează Ziarul Financiar. Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună.

În ceea ce privește companiile care vor să opteze pentru amânarea contribuţiilor sociale, acestea trebuie să aibă activitatea oprită sau veniturile şi încasările diminuate cu minim 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.

Plata contribuţiilor sociale pentru cele trei luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni de la încetarea acestei facilităţi, în proporţie de 50% din volumul total scadent. O altă condiţie prevede păstrarea valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI